Medi ambient

medi ambient

El nord de l'Alt Empordà vol ser reserva de la biosfera

Ho promouen tretze municipis de la comarca, que han constituït el consorci Terra de Pas

Inicien els tràmits perquè la Unesco doni la distinció a l'entorn del Cap de Creus, els Aiguamolls i l'Albera

Tretze municipis del nord de l'Alt Empordà volen que l'entorn del Cap de Creus, l'Albera i els Aiguamolls siguin declarats reserva natural de la biosfera. Ahir els ajuntaments que formen part del consorci Terra de Pas van començar els treballs per aconseguir que la Unesco declari aquesta zona reserva de la biosfera, una distinció que a Catalunya només té el Montseny. El que fan aquest grup de municipis altempordanesos és iniciar els tràmits per fer la sol·licitud, un procés que pot durar aproximadament un any.

Els municipis implicats en aquest projecte són Portbou, Colera, Llançà, Selva de Mar, Cadaqués, Roses, Palau-saverdera, Pau, Vilajuïga, Pedret i Marzà, Garriguella, Vilamaniscle i Rabós –que està en tràmits d'incloure's al consorci–. L'àmbit pel qual es vol aconseguir aquesta distinció és de més de 26.000 hectàrees i inclou diverses zones ja protegides com ara el cap de Creus, els Aiguamolls de l'Empordà, la serra de l'Albera i la serra de Rodes. L'objectiu d'aquest projecte és combinar els recursos econòmics que calen per tirar endavant la comarca amb la protecció del medi.

Un atractiu turístic

El president del consorci i alcalde de Vilajuïga, Pere Trias, va explicar ahir que la idea d'encetar aquest camí és donar un valor afegit a aquesta zona que es dóna la circumstància que ja està inclosa dins diversos plans territorials de protecció del territori. Els ajuntaments consideren que una distinció com la que dóna la Unesco seria un atractiu turístic molt important, davant l'increment dels turistes que busquen cada cop més els valors mediambientals i paisatgístics. “Cal buscar un equilibri entre la protecció del medi natural i els recursos econòmics”, va concretar l'alcalde de Vilajuïga, que va afirmar que la clau és el valor afegit. A partir d'ara s'hauran d'engegar uns processos participatius i diversos tràmits per aconseguir la distinció. Pere Trias va presentar el projecte juntament amb l'alcalde de Pau, Josep Blanch, i el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Llançà, Joan Carles Mora.

Constitució recent

El consorci Terra de Pas es va constituir formalment el passat dia 9 de setembre. Aquesta nova entitat s'ha creat a la zona del nord de la comarca amb l'objectiu que els municipis que en formen part puguin compartir els seus recursos a l'hora de dinamitzar aquest territori i atreure nous turistes a partir del seu patrimoni comú.

LA XIFRA

26.150
hectàrees
és el que ocupa l'àmbit d'aquests tretze municipis que volen ser declarats reserva de la biosfera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona