Medi ambient

Les obres del pla de restitució de l'Ebre s'acabaran el juny del 2011

Els llots tòxics i radioactius del pantà de Flix quedaran totalment aïllats amb el mur de planxes d'acer en dos mesos

Josep Puxeu no concreta quan es començaran a traure els fangs contaminats

Les obres del pla de restitució territorial de l'Ebre estaran enllestides el juny del 2011. Unes actuacions que suposaran una inversió de 57 milions d'euros i que garantiran el subministrament d'aigua de qualitat a 71 municipis de l'Ebre i el Priorat durant el procés de descontaminació del pantà de Flix. Així ho van explicar ahir el secretari d'estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, i el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, que es van reunir a Tortosa per fer un seguiment de les obres. “El juny del 2011 hi haurà setanta-dues actuacions del pla de restitució territorial en marxa en pobles amb dèficits històrics”, va dir Puxeu. En aquest sentit, Acuamed ha adjudicat ja set obres que són a punt de començar i que suposen una inversió de 4,6 milions d'euros i preveu posar a licitació catorze actuacions més abans de final d'any. Concretament, el secretari d'estat de Medi Rural i Aigua va explicar que aquest mes es posaran a concurs set obres, tres al novembre i quatre més al desembre, amb un cost global de 10,5 milions d'euros. El 2011 es posaran a licitació la resta de projectes, que suposen una inversió de 20,6 milions d'euros.

D'altra banda, Puxeu va assegurar que les obres d'aïllament dels residus avancen a bon ritme, de tal manera que el gener de l'any que ve les 760.00 tones de residus tòxics i radioactius del pantà de Flix quedaran totalment aïllades. “L'estacat està a més del 50%”, va dir. Així s'estan completant les obres de construcció d'un doble mur amb planxes d'acer de 20 metres d'altura (que sobresurten un metre i mig de la superfície de l'embassament) i 1.300 metres de longitud en total.

També s'ha iniciat l'enderrocament de la planta d'electròlisi d'Ercros on es farà la planta de tractament dels llots tòxics, i el dic de contenció a terra. “Al gener els llots tòxics estaran aïllats i això ens dóna molta tranquil·litat”, va manifestar Puxeu, que no va precisar quan es durà a terme l'extracció dels residus de l'embassament. Una actuació que no començarà fins que el pla de restitució estigui llest, així com la planta de tractament dels llots tòxics, i es resolgui l'accés a l'abocador i al complex d'Ercros, on durant l'extracció dels fangs contaminats s'intensificarà el trànsit de camions. També es preveu la construcció d'una passarel·la de vianants sobre l'Ebre.

2013, data límit

El pressupost de l'Estat del 2011 preveu una partida de 55 milions d'euros per a la descontaminació de Flix. “Les obres van començar amb dos anys de retard però ara van a bon ritme i han de continuar així perquè el 2013 s'exhaureix el termini fixat per la Unió Europea per executar l'obra”, va assenyalar l'alcalde de Flix, Òscar Bosch. Un 70% dels 223 milions d'euros que costarà la descontaminació del pantà de Flix es finança amb fons europeus. Pel que fa a la sortida dels camions del polígon químic d'Ercros, Bosch va dir: “Acuamed està estudiant la construcció d'una rotonda o d'una sortida alternativa”.

Centre de la pesca

D'altra banda, Puxeu i Baltasar van inaugurar ahir el centre d'interpretació de Tivenys, dedicat a la pesca tradicional. El centre ha costat 540.000 euros i forma part de les obres de restauració hidrològica de l'Ebre, amb una inversió de 16,9 milions.

LA FRASE

L'aïllament físic dels residus tòxics del pantà de Flix estarà fet al gener i això ens dóna molta tranquil·litat
Josep Puxeu
SECRETARI D'ESTAT DE MEDI RURAL I AIGUA

LA XIFRA

1.300
metres
és la longitud del doble mur amb planxes d'acer que s'està construint per aïllar els llots tòxics.

LA XIFRA

223
milions d'euros
és el que costarà la descontaminació del pantà de Flix, un 70% es finança amb fons europeus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona