Medi ambient

El Pinell de brai

El 67% dels votants rebutgen l'abocador de residus urbans

L'alcalde del municipi assegura que “reflexionaran” sobre els resultats, i de moment el projecte quedarà “en suspens”

Els veïns partidaris del ‘no' esperen que la pressió social doni fruit

Els veïns del Pinell de Brai van poder dir ahir què pensen sobre el projecte de l'abocador que preveu rehabilitar una argilera del poble amb bales de rebuig de residus sòlids urbans. I ho van aprofitar. La participació va ser del 67,8%, una xifra força elevada que va provocar que, en els moments de més afluència, es formessin llargues cues per poder dipositar el vot. La majoria de veïns del Pinell van voler aprofitar l'ocasió de fer sentir la seua veu, i tant els més grans com els més joves van participar en la consulta.

Dels 680 veïns que van votar, 212 ho van fer a favor de l'abocador, i 456 en contra, uns resultats molt positius per als detractors de la instal·lació. “Estem molt satisfets i agraïts al poble, que s'ha mobilitzat”, va destacar Magda Ferré, membre de la Plataforma de Veïns i Veïnes del Pinell de Brai. Aquest grup veïnal ja fa temps que fa campanya activa pel ‘no', ja que consideren que la instal·lació perjudica el poble, la comarca i les Terres de l'Ebre en general. La consulta, però, no era vinculant, tot i que per als membres de la Plataforma això no és cap obstacle en la seva lluita. “Esperem que amb la pressió social es pugui tombar el projecte”, va argumentar Ferré.

Tot i això, la membre de la plataforma va assegurar que no es poden “aturar”. “Parlarem amb l'Ajuntament i plantejarem les accions que facin falta”, va assegurar. Així doncs, no es descarten altres mobilitzacions.

Per la seva banda, l'alcalde del Pinell de Brai, el convergent Pere Martí, va reconèixer que no esperava tants vots en contra de la instal·lació: “Ja sabíem que era una consulta impopular, però no ens esperàvem aquests resultats”. Martí va valorar la consulta com un “toc d'alerta”. “Hem de reflexionar sobre aquests resultats, i parlar-ne amb l'empresa”, va comentar. En aquest sentit, el batlle va assegurar que ara el projecte quedarà “en suspens de manera cautelar”, i es va mostrar disposat a reobrir el debat. “Hem de veure la repercussió del conveni que es va firmar al seu dia”, va destacar com a primer pas a dur a terme.

No obstant això, l'alcalde va recordar que l'execució del projecte no depèn d'ell, “ja que el porta una empresa que està dins de la legalitat”. En la mateixa línia, Martí va insistir en la implicació de la Generalitat a l'hora de tirar endavant o no la instal·lació.

El projecte de l'abocador, impulsat per les empreses Puigfel SA, Pàndols SA i Suministros de Arcillas SA, és conegut com el projecte Pansa i consisteix en la rehabilitació de la mina d'argila del Pinell amb bales dels ecoparcs. L'abocador podria rebre fins a 800 tones de residus diàries, tot i que segons el conveni signat amb l'Ajuntament no se superarien les 150.000 tones anuals.

LA FRASE

Tot i no ser vinculant, és una pressió social molt forta que s'ha de tenir en compte
Magda Ferré
Plataforma de Veïns i Veïnes del Pinell

LA XIFRA

456
persones van votar en contra
de l'abocador, que tindria capacitat per a sis milions de tones de residus embalats.

LA FRASE

El poble ha parlat, ara hem de reflexionar i parlar amb l'empresa
Pere Martí
Alcalde del Pinell de Brai


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona