Analitzen com la vegetació afecta la qualitat de l'aire
La investigació, que s'ha fet al bosc de Poblet, la dirigeix el centre de recerca ecològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i forma part d'un projecte de recerca internacional
El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona fa una quinzena d'anys que treballa en col·laboració amb el parc natural d'interès nacional de Poblet (PNIN) en el desenvolupament de diversos estudis.
Un dels més destacats i del qual encara no s'han obtingut resultats concrets és l'experiment científic que s'ha realitzat aquest estiu a l'alzinar de Poblet, que s'emmarca dins el projecte de recerca internacional sobre els efectes dels composts orgànics volàtils (COV) emesos per la vegetació sobre la química atmosfèrica i sobre les seves condicions climàtiques.
En el projecte que dirigeix Josep Peñuelas, director de la Unitat d'Ecologia Global del CREAF-CEAB-CSIC (Universitat Autònoma de Barcelona), hi han participat diversos investigadors catalans i espanyols i també dels EUA, d'Itàlia i d'Austràlia. Es tracta d'un treball internacional i multidisciplinari ja que els estudiosos procedeixen d'àmbits diversos: biologia, química, física enginyeria i geografia.
Per tal d'aportar informació sobre l'efecte del clima i la qualitat de l'aire a diferents tipus d'altura, el que s'ha fet al bosc de Poblet –explica Josep Peñuelas– “és mesurar la producció d'aquests COV a la vegetació i la seva difusió a l'atmosfera, i també les concentracions de diversos compostos (CO2, ozó, vapor d'aigua, òxids de nitrogen i sofre, metà i aerosols) a diferents altures de l'atmosfera. També s'ha fet –hi afegeix– un seguiment de les dades obtingudes del satèl·lit MODIS: “Per poder establir relacions amb les nostres dades mesurades ‘in situ'; això ens podria permetre conèixer algunes d'aquestes dades directament de les mesures que ha realitzat aquest satèl·lit”.
Per estudiar aquests fenòmens s'han elaborat mostrejos de diferents tipus de vegetació i en diferents condicions climàtiques –el mes d'abril i el juliol passats– i a diferents hores del dia. Les zones mostrejades han estat, a més del bosc de Poblet, els Monegres, el massís del Garraf i la fageda de Santa Fe al massís del Montseny.
Tot i que encara s'estan estudiant les dades obtingudes, “els primers resultats podrien sortir a la llum d'aquí a un any” apunta Peñuelas.
Segons destaca ell mateix, “la influència que podria arribar a tenir l'activitat de la vegetació i especialment la seva emissió de COV a l'atmosfera es més important del que ens pensàvem fins ara”.
LA FRASE
Metodologia capdavantera
Les complexes mesures d'aquest estudi s'han realitzat a diferents altures per tal d'establir la dispersió dels compostos orgànics volàtils (COV) que emet la vegetació; en aquest apartat, s'obtenen mesures de fins a 400 metres per sobre del terreny amb globus aerostàtics, i mesures de fins a dos quilòmetres per sobre del terreny obtingudes amb vols en avioneta que han atorgat espectacularitat a les proves efectuades. El director del projecte, Josep Peñuelas, assegura que “hi ha molt pocs treballs d'aquests tipus realitzats arreu del món” i que “aquest n'és capdavanter”, en el sentit que aquestes mesures s'elaboren en tot aquest ventall d'altituds, la qual cosa “permetrà establir millor com es distribueixen aquests compostos i com afecten l'atmosfera”.