Sitges
El judici pel cas de l'abocador de la Fita contra Junyent i Marcé començarà dijous
El fiscal demana sis anys de presó per a l'exalcalde de CiU i l'actual regidor de Nou Horitzó
Els dos polítics estan acusats d'un delicte mediambiental
Han passat onze anys des que ICV va denunciar l'Ajuntament de Sitges per haver fet vessaments de brossa i residus en un abocador il·legal en ple Parc Natural del Garraf. Amb un retard considerable, fruit de diversos problemes d'instrucció, el judici del cas se celebrarà dijous i divendres de la setmana vinent, a l'Audiència de Barcelona, amb l'assistència dels dos acusats: l'exalcalde de Sitges per CiU Pere Junyent i el regidor de Nou Horitzó Lluís Marcé.
El fiscal de medi ambient demana per als dos acusats sis anys de presó, una multa de 72.000 euros i cinc anys d'inhabilitació per a l'exercici de funcions públiques. En el seu escrit d'acusació, el fiscal assegura que l'abocador de la Fita –situat al terme municipal de Sant Pere de Ribes– era en “un espai natural protegit”, i que no disposava de llicència d'activitat de l'Ajuntament. Així mateix, el fiscal recorda que, el febrer del 1997, l'exalcalde de CiU va signar un conveni amb la Diputació de Barcelona i amb l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes en què es comprometia a tancar l'abocador i a restaurar la zona, un acord que va incomplir.
El judici va ser suspès el 2006, quan el tribunal de la secció novena de l'Audiència va obligar a remetre el cas al jutjat d'instrucció número 1 de Vilanova, perquè cités a declarar l'Ajuntament i la seva companyia asseguradora, per tal que exerceixin la responsabilitat civil que els pertoca si el tribunal considerés que hi ha delicte mediambiental.
Lluís Marcé assegura que durant el seu govern amb CiU no va exercir de regidor de Medi Ambient i que no va tenir cap responsabilitat sobre l'abocador. “No he intervingut mai en aquest tema. No sabia res del conveni”, afirma Marcé.