El govern aranès exigeix les patrulles de seguiment dels óssos que li havia promès el ministeri

Atribueixen la mort d'un xai a l'óssa Hvala, que té ara dos cadells

Al mes de gener, fonts del departament de Medi Ambient i del consell d'Aran donaven per fet un acord a tres bandes (Consell General d'Aran, Generalitat de Catalunya i Ministeri de Medi Ambient) que prometia a través d'un pla de gestió noves inversions al Pirineu en forma de formació específica per a ramaders, caçadors i empreses turístiques, com també patrulles de seguiment dels exemplars d'ós bru que volten per les muntanyes del Pirineu des que l'Estat francès va començar el pla de reintroducció d'aquesta espècie.

Cinc mesos després, l'óssa Hvala, que va provocar la polèmica amb l'atac a un caçador l'octubre passat, ha sortit del període d'hibernació, ho ha fet amb dos cadells, i els agents rurals del govern aranès li atribueixen, de moment, la mort de dos animals de pastura: una ovella que va aparèixer morta aquest diumenge a Bausén amb signes d'haver estat atacada per un animal, i una euga que va aparèixer també morta en circumstàncies semblants a principi d'abril a prop de Lés.

«Per tot això, el govern d'Aran demana la constitució, al més aviat possible, del grup d'experts que puguin controlar la presència de l'ós a la muntanya», va dir el síndic d'Aran a través d'un comunicat emès ahir. El grup d'experts, finançat per les administracions, hauria de dependre de la sindicatura aranesa, «en el marc de les competències que la màxima institució aranesa té transferides en matèria de medi ambient».

El govern de la Generalitat, de moment, se'n renta les mans. Fonts del Departament de Medi Ambient del govern català van recalcar que les patrulles per vigilar els óssos són un compromís del Ministeri de Medi Ambient, responsable de la reintroducció de l'ós al conjunt del Pirineu.

A les preguntes d'aquest diari, des del ministeri de Medi Ambient van donar ahir la callada per resposta i, de moment, res no se sap del calendari, el personal, ni el finançament que tindran les patrulles promeses fa mesos.

Únic cas a Europa

Mentrestant, el grup ecologista Depana s'ha afegit a les crítiques per la desatenció de les administracions competents en el seguiment de la reintroducció de l'ós bru al Pirineu. Depana va denunciar ahir que el Pirineu «és l'únic lloc d'Europa on la convivència entre l'activitat humana i la presència de l'ós encara és un tema pendent».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona