Medi ambient

Prop de 4.000 animals han estat abandonats l'any 2010

Les protectores critiquen el baix interès de l'administració cap a aquesta problemàtica i asseguren que funcionen gràcies als ajuts dels col·laboradors, entre els quals, fins i tot, hi ha veterinaris de països com Holanda i Alemanya

Holanda ha adoptat 150 gossos de les Terres de l'Ebre

Prop de quatre mil animals de companyia –gossos i gats– han estat abandonats a les comarques tarragonines aquest any. La xifra, tan important com la del 2009 i un 20% més elevada que la del 2008, serveix de baròmetre de la crisi econòmica, però també evidencia la baixa conscienciació social crònica envers el patiment d'éssers vius que no són de l'espècie humana.

Del balanç, elaborat per aquest diari a partir de les dades facilitades per protectores, empreses privades i ens de l'administració, en sobresurt un índex d'abandonaments elevat a les Terres de l'Ebre. L'alberg d'animals d'aquest territori, situat a Camarles, recollia un gos per dia l'any 2009 i aquesta xifra s'ha doblat des que va començar el 2010. “Molts particulars ens porten el gos perquè es canvien de casa, perquè s'han divorciat, perquè l'avi que tenia l'animal s'ha mort o perquè diuen que no el poden alimentar per culpa de la crisi", explica Encarna López de l'Alberg d'Animals Terres de l'Ebre. Aquesta entitat també té convenis amb els ajuntaments de l'Ampolla, Deltebre o Freginals, que hi porten els animals que han quedat desemparats, però el maldecap d'entitats com aquesta és el finançament: “La Generalitat dóna ajuts irrisoris, d'uns 30 euros anuals per a cada gos i per a un màxim de quaranta animals", detalla Encarna López que, sense la col·laboració de veterinaris europeus –holandesos–, reconeix que seria inviable la funció de l'alberg. “El govern ens subvenciona l'esterilització de fins a quaranta gossos a un preu de 70 euros, just la meitat del que cobra un veterinari, però tenim dos holandesos que accepten fer-ho al preu més baix”, assegura López. L'alberg també té col·laboradors d'Alemanya i Holanda, i és en aquest últim país on s'han enviat més gossos en adopció, fins a cent cinquanta.

En el punt més meridional de la demarcació de Tarragona, també hi ha la Protectora d'Animals de la Ribera d'Ebre, on 400 gossos esperen que algú els adopti. L'any passat en van acollir setanta i aquest any ja en comptabilitzen cent. “La llei no serveix de res, els ajuntaments no la fan complir, n'hi ha que ni tan sols volen convenis amb les protectores o no paguen i, mentrestant, les protectores estem endeutades fins dalt", critica la presidenta, Isabel Bellver.

L'altra punt calent d'abandonaments se situa a la Protectora de Torredembarra, on l'any 2009 van donar sopluig a 424 gossos i 220 gats, “un 23% més que l'any 2008”, s'exclama Josep M. Crespo, president de l'associació on, en tot el 2010 ja han recollit 396 gossos i 188 gats. “Els gats, però els retornem a les respectives colònies després de ser esterilitzats”, afegeix Crespo, que no se'n sap avenir, de la poca responsabilitat de la gent i de les subvencions insignificants per a un tema tan preocupant com aquest. “Els ajuts no serveixen ni per al menjar. Sort en tenim, dels socis que treballen desinteressadament”, clou Crespo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona