Medi ambient

Arriben els primers diners dels parcs eòlics

Ajuntaments com ara el de Vilalba dupliquen el pressupost municipal gràcies al vent

La plataforma diu que només n'hi ha per millorar les festes

A les Ter­res de l'Ebre, hi ha actu­al­ment en fun­ci­o­na­ment onze parcs eòlics con­cen­trats a les comar­ques del Baix Ebre i la Terra Alta. En aquesta última comarca és on la injecció econòmica pro­vi­nent del vent ha aixe­cat més expec­ta­ti­ves, i alguns ajun­ta­ments, com ara el de Vilalba dels Arcs, han pogut dupli­car el seu pres­su­post muni­ci­pal, que ha pas­sat de poc més de 500.000 euros a superar el milió. Això gràcies en gran part als ingres­sos pro­vi­nents de la llicència d'obres dels dos parcs eòlics que tenen en fun­ci­o­na­ment al muni­cipi Bon Vent, de 48 megawatts, que es va posar en marxa l'octu­bre del 2009, i Vilalba dels Arcs, de 24 megawatts, que fun­ci­ona des del setem­bre del 2010, tots dos de la por­tu­guesa Ener­gies de Por­tu­gal (Edp) i que han sumat un doble ingrés d'uns 360.000 euros a les arques muni­ci­pals. Més difícil és saber quants diners per­cebrà anu­al­ment l'Ajun­ta­ment de Vilalba d'aquests dos parcs eòlics. “Dependrà de la pro­ducció i del preu de venda de l'ener­gia”, pre­ci­sava l'alcalde, Xavier Marzo (CiU), que cal­cula uns ingres­sos anu­als d'uns 200.000 euros com a mínim. “Amb aquests diners dona­rem millor ser­veis als ciu­ta­dans”, diu, i explica que aquest estiu els veïns del poble i els de segona residència han tin­gut l'entrada a les pis­ci­nes gra­tis. “Dis­po­sar d'aquests diners també ens per­metrà poder acce­dir a sub­ven­ci­ons que abans no podíem dema­nar perquè no podíem cofi­nançar-les”, afe­geix Marzo.

També a Case­res la injecció econòmica ha estat impor­tant. Allí també fun­ci­o­nen dos parcs eòlics, Mude­fer I i Mude­fer II, de l'empresa Fersa, de 45 i 12,5 megawatts res­pec­ti­va­ment. Es van posar en marxa al febrer i l'estiu del 2010. L'alcalde de Case­res, el també con­ver­gent Josep Maria Peris, explica que l'Ajun­ta­ment només rebrà el 0,50% de la pro­ducció bruta del parc, perquè ha pre­fe­rit que siguen els pro­pi­e­ta­ris dels ter­renys els qui se'n bene­fi­cien: un total de 139 que es repar­ti­ran el 2% de la pro­ducció del parc en funció dels metres qua­drats afec­tats pel parc eòlic. Així les coses el con­sis­tori pre­veu recap­tar uns 100.000 euros anu­als. “Ens ser­vi­ran per millo­rar els ser­veis i per des­ti­nar una par­tida pres­su­postària a Cul­tura i Esports, que abans no teníem”, diu Peris, que també asse­nyala que estu­dien con­ce­dir ajuts a les famílies que tenen fills estu­di­ant fora.

També Cor­bera d'Ebre s'ha bene­fi­ciat dels ingres­sos de l'ener­gia eòlica. El parc de Cor­bera, de la por­tu­guesa Edp i de 49,5 megawatts, encara no està en fun­ci­o­na­ment, però l'Ajun­ta­ment, segons va mani­fes­tar el seu alcalde, Sebastià Fri­xach (ERC), ha ingres­sat uns 300.000 euros en diver­ses anu­a­li­tats en con­cepte de llicència d'obres. “Gràcies a aquests diners hem pogut aca­bar les pis­ci­nes”, asse­nyala Fri­xach.

A la Fata­re­lla, Edp també està cons­truint un parc eòlic de 48,30 megawatts i 21 aero­ge­ne­ra­dors. L'Ajun­ta­ment encara no ha rebut cap ingrés en con­cepte de llicència d'obres perquè va pre­sen­tar un con­tenciós con­tra l'empresa en el qual li recla­mava també l'impost de cons­truc­ci­ons i obres (ICIO). “El jutge ens ha donat la raó i hem de cobrar uns 600.000 euros”, mani­fes­tava l'alcal­dessa, Carme Pellejà (ERC), que cal­cula que l'Ajun­ta­ment rebrà un mínim 90.000 euros anu­als en con­cepte de cànon.

Es tracta d'ingres­sos “mínims”, segons la Pla­ta­forma en Defensa de la Terra Alta, que s'oposa a la pro­li­fe­ració de parcs eòlics a la comarca. “Són diners que només ser­vei­xen per millo­rar les fes­tes majors del poble”, asse­gura un dels seus por­ta­veus, Jesús Carbó, que denun­cia una vegada més l'“obs­cu­ran­tisme” que envolta els cànons que les eòliques aca­ben pagant tant als ajun­ta­ments com als par­ti­cu­lars.

En el cas del Baix Ebre, on els parcs eòlics fun­ci­o­nen des de fa més anys, les xifres estan una mica més clares. La cen­tral més antiga és la del Baix Ebre, que fun­ci­ona des del 1994 i que va ser una de les pri­me­res de Cata­lu­nya. Té 4,05 megawatts de potència i està ges­ti­o­nat per una soci­e­tat semipública de la qual forma part el Con­sell Comar­cal i l'Ajun­ta­ment de Tor­tosa. Els ingres­sos anu­als són d'uns 500.000 euros, que es repar­ti­xen entre tots els socis. El Perelló també va ser un dels pri­mers muni­ci­pis de Cata­lu­nya que van fer una clara aposta per l'ener­gia eòlica, i actu­al­ment té en fun­ci­o­na­ment tres parcs eòlics al seu terme, el de les Calo­bres (12,75 megawatts), d'Elec­tra Mes­tral SL; el de les Colla­de­tes (30,85 megawatts), d'Ener­vent SL, i un d'un únic aero­ge­ne­ra­dor de 3 megawatts, d'Eòlica del Perelló. Anu­al­ment, el con­sis­tori ingressa entre 60.000 i 90.000 euros dels parcs eòlics. “Ens cor­res­pon­dria el doble però l'altra part se la queda la Gene­ra­li­tat, perquè els ter­renys on hi ha els molins són seus”, expli­cava l'alcalde, Fer­ran Cid (ERC). En el cas del Perelló, les empre­ses eòliques han d'apor­tar un 3% de la fac­tu­ració anual o un mínim de 750 euros per molí, i en té 72. Els ingres­sos no són gaire ele­vats –el con­sis­tori tre­ba­lla amb un pres­su­post d'uns 3,5 mili­ons d'euros–, però Cid es mos­trava satis­fet per l'aposta eòlica. “És una ajuda impor­tant per al poble”, asse­nya­lava.

També Tor­tosa rep uns ingres­sos regu­lars dels parcs eòlics del Coll de l'Alba, Eco­vent i Tor­tosa de 48 i 30 megawatts de potència: uns 322.000 euros anu­als, dels quals 56.254 cor­res­po­nen a l'impost d'acti­vi­tats econòmiques (IAE), un impost que a la Terra Alta encara no han començat a cobrar.

322.000
euros
és el que va ingressar el 2009 l'Ajuntament de Tortosa dels dos parcs eòlics instal·lats al seu terme.
3.500
megawatts
és la producció eòlica que el govern català vol assolir el 2015.
11
parcs eòlics
funcionen actualment a l'Ebre. Sumen una potència de 261 megawatts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.