Medi ambient

terrassa

Baixa el 2010 la generació de residus, però s'estanca la recollida selectiva

L'Ajuntament vol millorar el servei i actua en 224 punts negres on no s'usen bé els contenidors

1,04 quilos de deixalles genera cada terrassenc al dia

La generació de residus per habitant a Terrassa continua disminuint any rere any i el 2010 es va situar en 1,04 quilos per dia i habitant, per sota de la mitjana de la comarca (1,31) i de Catalunya (1,59). L'empresa municipal de residus, Eco-Equip SAM, va recollir 81.061 tones de deixalles quan el 2009 n'havia recollit 81.994. Per contra, després d'haver doblat durant sis anys la quantitat de residus recollits selectivament i que, per tant, es poden reciclar, durant el 2010 la xifra s'ha estancat en les 54.439 tones, o el que és el mateix, en els 0,34 quilos per habitant al dia que ja s'havien registrat el 2009.

Per aquest motiu l'Ajuntament insistirà en les campanyes d'informació com les que ja s'estan fent al voltant dels 224 punts negres de la ciutat on s'ha detectat que la recollida selectiva no acaba de funcionar prou bé, van explicar el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Màrius Massallé; i la regidora de Serveis Urbans, Lluïsa Melgares. D'una banda, l'empresa fa un sobreesforç en la neteja dels contenidors i, de l'altra, s'envien inspectors a establiments comercials quan es detecta que no fan servir els canals de recollida específics que ja tenen i es fan tasques de sensibilització en el mateix punt i als domicilis del voltant.

Els regidors van apuntar la baixada del consum per la crisi com a explicació de la lleugera davallada de la recollida d'envasos, i, en el cas de la de paper i cartró, per la presència de gent que el recull per vendre'l. Amb la matèria orgànica també hi ha un estancament fruit, en part, dels 800 compostadors que s'han repartit. Per contra, ha augmentat la recollida de vidre per la proximitat i més presència de contenidors i també ha crescut un 30,25% la recollida de piles.

Les deixalleries han tingut menys aportacions de residus especials respecte del 2009 –24 tones menys–, però en canvi ha crescut considerablement el nombre d'usuaris, que ha passat de 37.000 el 2009 a 40.000 l'any passat.

224
són els punts negres
de contenidors que ha detectat l'Ajuntament on la selecció de residus no acaba de funcionar.

Més selecció i menys cost de tractament

La implantació de la recollida selectiva ha representat un estalvi a l'Ajuntament, ja que unes 15.623 tones anuals no van a parar a l'abocador i, per tant, no s'han de pagar els 40 euros de cànon pel seu tractament. Actualment es reciclen el 32,81% del total de residus que es generen, però la Unió Europea fixa un límit del 40% al 80%. El nou centre de tractament de residus de Vacarisses recuperarà un 40% més de les deixalles, però Massallé avisa que serà molt més car que no millorar la selecció en origen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.