Medi ambient

MEDI AMBIENT

La CHE prova l'eficàcia de les ‘biobales' contra la plaga del musclo zebrat

El sistema d'un producte tòxic dins d'una càpsula alimentària, dissenyat per la Universitat de Cambridge, s'utilitza per primera vegada a l'Estat

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha començat a provar l'eficàcia d'un sistema pioner contra la plaga del musclo zebrat. Es tracta de la utilització de biobales, unes càpsules microscòpiques que contenen una substància tòxica a l'interior i que estan recobertes d'un producte alimentari. “És com una pols que el musclo zebrat reconeix com a aliment, de tal manera que manté les valves obertes. En canvi si fas servir clor per combatre'l n'has de tirar constantment perquè el mol·lusc tanca les valves”, va explicar la cap del servei de control de l'estat ecològic de la conca de l'Ebre, Concha Duran. És a dir, que el sistema de les biobales permet una major efectivitat amb menys quantitat de producte. I és per determinar l'efectivitat del mètode que ha dissenyat la Universitat de Cambridge que la CHE està fent proves a la Comunitat de Regants de Móra la Nova. El treball de camp s'allargarà encara un parell de setmanes, però els tècnics de la CHE i de la Universitat de Cambridge han comprovat que el sistema funciona en un circuit d'aigua tancat. Mitjançant un sistema de dosificació s'aboca una quantitat determinada de biobales a les canonades de distribució del regadiu i, després, es recullen els exemplars de musclo zebrat morts als filtres del sistema de reg.

El sistema proposat per la Universitat de Cambridge només s'ha provat en sistemes d'aigua tancats. “Al riu hi ha espècies protegides com la Margaritifera auricularia i no sabem quin impacte tindrien les biobales sobre elles”, va manifestar Duran. Per la seua banda, el científic de la Universitat de Cambridge David Aldridge va destacar que el sistema no té impacte sobre el medi ambient. “És una solució màgica per matar el musclo zebrat”, va assenyalar Aldridge. També participen en el projecte la Universitat de Saragossa, la Universitat Politècnica de València, la Societat d'Infraestructures Rurals Aragoneses i el Centre de Transferència Agroalimentària d'Aragó. El cost de la prova és d'uns 40.000 euros.

LA XIFRA

40.000
euros
és el cost de la prova que fa la CHE per combatre el musclo zebrat a la Comunitat de Regants de Móra la Nova.

Canonades i filtres embossats

Canonades i filtres embossats i vàlvules trencades. Aquestes són les conseqüències de la plaga del musclo zebrat al sistema de regadiu de Móra la Nova. “Abans de la presència del musclo zebrat, un pagès regava dues o tres vegades i després netejava els filtres. Ara, ho ha de fer cada vegada que rega i a vegades no arriba ni a completar un reg”, va manifestar el responsable de manteniment de la Comunitat de Regants de Móra la Nova, David Sánchez. És per això que la Comunitat de Regants de Móra la Nova ha decidit provar el mètode de les biobales, un sistema que es podria estendre a altres comunitats de regants i indústries amb l'objectiu de liquidar els bivalves. Es calcula que els costos anuals per combatre la plaga a la conca de l'Ebre són de 2,5 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.