Medi ambient

l'ampolla

Regeneraran la platja de l'Arenal amb la sorra extreta de les Olles

L'Estat està a punt de posar a licitació, per 1,5 milions d'euros, les obres de millora de la llacuna petita del delta

És una de les actuacions pendents del Pipde

La societat estatal Aquamed, responsable de bona part de les obres del pla integral de protecció del Delta (Pipde), està a punt de posar a licitació, per un import d'1,5 milions d'euros, les obres de regeneració de la llacuna de les Olles, al municipi de l'Ampolla. Es tracta de la llacuna més petita en dimensions del delta de l'Ebre, però una de les més riques en biodiversitat, tant pel que fa a la fauna com a la flora. Les previsions són que la licitació es faça a finals del proper mes de juliol, de manera que les obres podrien començar a la tardor. “Estem molt satisfets que finalment aquest projecte tire endavant, ja que és un dels nostres principals actius turístics”, va manifestar l'alcalde de l'Ampolla, Francesc Arasa.

De fet, l'aposta del consistori per aquest espai inclòs dins el parc natural del Delta de l'Ebre, ve de lluny. Concretament, el 2000 l'Ajuntament ja va comprar i expropiar els terrenys que ocupa, amb finalitats mediambientals, però també per fer-ne un ús turístic.

Buidar i dragar

El projecte, que s'ha hagut de modificar diverses vegades, preveu buidar i dragar la llacuna, que té una superfície de 54 hectàrees. De fet, el principal problema és la saturació per excés dels sediments provinents dels arrossars. L'arena que es drague s'utilitzarà per regenerar la platja de l'Arenal de l'Ampolla, una de les més extenses del municipi, que en els últims anys ha experimentat un retrocés progressiu. “Per això, la notícia és doblement positiva”, va afirmar l'alcalde de l'Ampolla, que aquesta setmana s'ha reunit amb el responsable de Costes a la demarcació de Tarragona, Jordi Galofré.

El projecte també preveu construir un canal a la part nord de la llacuna que vaja de l'estació de bombeig al mar. Aquest canal tindria una sola paret oposada al llit de la llacuna i recolliria l'excés d'aigua provinent de l'estació, i també part dels sediments, gràcies a l'acció del vent.

La setmana passada el Consell de Ministres ja va aprovar una reserva de sòl de 28.000 metres quadrats per a la seva ocupació temporal mentre duren les obres.

El passeig marítim, en obres

Aquesta setmana l'alcalde de l'Ampolla, Francesc Arasa, s'ha reunit amb el responsable de la direcció general de Costes del Ministeri de Medi Ambient a la demarcació de Tarragona, Jordi Galofré, per fer un seguiment dels projectes que Costes està duent a terme a l'Ampolla. Un dels més visibles i importants és l'últim tram del passeig marítim, el que quedava pendent perquè estava ocupat per les instal·lacions de l'empresa de depuració i comercialització de mol·luscos Devimar. A hores d'ara, les antigues instal·lacions d'aquesta empresa estan pràcticament enderrocades. ”Només queda una petita torre”, va precisar Arasa. S'està construint el dic que protegirà la gran plaça de 4.000 metres quadrats i començaran els treballs de pavimentació. “La previsió és que al setembre el projecte estiga acabat”, va avançar l'alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.