Contracten un pastor a l'Aran perquè protegeixi 1.700 ovelles dels óssos

Es tracta d'un ramader francès expert a vigilar ramats en zones habitades per óssos

Enguany el projecte ha començat un mes més tard respecte a l'any passat a causa de la gran quantitat de neu que hi havia a les zones de pastura més altes i el risc d'allaus. L'èxit de l'edició passada de protecció de ramats ha fet que aquest any s'hi afegissin dos propietaris de ramats més. Unes 1.700 ovelles i cabres d'un total de dinou propietaris es concentren des de l'1 de juny passat a les muntanyes de Bagergue (Naut Aran) per pasturar, on seran fins a finals d'octubre.

El ramat serà vigilat pel pastor francès Gérard Romeau, que ha estat seleccionat per la seva gran experiència a cuidar ramats en zones de França habitades per óssos. Al pastor l'acompanyen sis gossos, quatre dels quals són mastins del Pirineu, entrenats per defensar els ramats de possibles atacs d'óssos o llops. Aquests gossos conviuen les 24 hores del dia amb les ovelles amb l'objectiu de defensar-les i fer avortar qualsevol possible atac. Per al pastor també són de gran ajuda a l'hora de conduir el ramat per la muntanya.

El conseller de Medi Ambient del Conselh Generau, Francesc Bruna, ha valorat l'experiència del primer any d'implantació d'aquest projecte, engegat la primavera de l'any passat, i ha dit que va ser molt positiva ja que no hi va haver cap atac. L'únic incident que hi va haver va ser una revolta dins el corral en què van resultar mortes dues ovelles asfixiades per motius que encara es desconeixen.

La partida de 100.000 euros que permet portar a terme aquest projecte de protecció de ramats forma part de les despeses comptabilitzades dins del projecte Life europeu de recuperació de l'ós bru del Pirineu, que es va iniciar amb la reintroducció d'exemplars vinguts d'Eslovènia l'any 1996, i inclou la protecció amb gossos mastins. Del trasllat dels ramats fins a la muntanya, així com de la baixada dels ramats i de les despeses i el sou del pastor, se'n fa càrrec el Conselh Generau. Els ramaders procedents de zones d'alta incidència de l'ós, com és el municipi de Les (Val d'Aran), reben 10 euros per ovella, i els de la zona de baixa influència de l'ós en reben 8.

Cabanes de pastor amb plaques solars

El conseller de Medi Ambient d'Aran, Francesc Bruna, ha explicat que la gestió del projecte i la contractació del pastor es fa des d'una comissió formada per ramaders, i que enguany han decidit apostar per aquest experimentat pastor en lloc del que van contractar l'any passat. Bruna ha detallat que una part del pressupost de la partida econòmica del projecte s'ha destinat a millorar algunes de les cabanes de la zona, i especialment la que utilitza el pastor, que disposa de cuina, bany amb aigua calenta, dormitori i corrent elèctric provinent de plaques solars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.