energia
Pacte d'alcaldes per tenir un balanç neutre de CO2
La Diputació engegarà un estudi de les emissions de diòxid de carboni per municipis
L'objectiu és prendre mesures per millorar l'eficiència energètica i fomentar l'ús de les energies renovables
L'eficiència energètica serà el pal de paller de la política de l'àrea de Medi Ambient de la Diputació durant els propers anys. El pacte d'alcaldes que promou la Unió Europea serà l'eina que s'utilitzarà per intentar aconseguir l'objectiu conegut com “el triple 20”: que el 2020 s'assoleixi un 20% de reducció d'emissions de CO2, que s'estalviï un 20% de l'energia que es gasta actualment, i que un 20% del consum provingui de fonts renovables. A més, d'aquesta manera es vol assolir que les comarques gironines tinguin un balanç neutre d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, o sigui, que generin el mateix que consumeixen.
De fet, els responsables de Medi Ambient ja assisteixen als consells d'alcaldes que es fan a cada comarca per explicar aquests objectius, i la rebuda, per ara, està sent bona. El diputat d'Acció Territorial Miquel Calm explica que “els ajuntaments ho estan veient molt bé, perquè és un programa que té parts positives a nivell ambiental però també d'estalvi econòmic, perquè la Unió Europea ja deixa clar que s'ha d'apostar per la revolució verda i l'economia verda”. Fins fa poc, només Girona, Figueres i Ordis s'havien adherit al pacte d'alcaldes, però ara per ara ja s'hi han afegit Arbúcies, la Vall d'en Bas, Riudarenes i Navata. A més, l'objectiu de Calm és que a final d'any hi hagi un centenar de municipis gironins adscrits al programa.
El primer pas ha estat firmar un conveni a Brussel·les de 2 milions d'euros per redactar el pla d'Acció per Energies Sostenibles, que coordinarà la Diputació i en què es col·laborarà estretament amb els consells comarcals. Aquest pla servirà per fer un inventari de les emissions a la demarcació i també municipis per municipi. Un cop s'hagi acabat el mapa general, a final d'abril, els municipis s'hi podran incorporar per decidir quines accions volen tirar endavant, amb la col·laboració de tècnics de l'Institut Català de l'Energia; per exemple: substituir il·luminació de la via pública per sistemes més eficients i instal·lar plaques solars o calderes de biomassa, en funció de les necessitats de cada Ajuntament. Llavors, la Unió Europea els ajudarà per finançar-ho i tirar-ho endavant.
LA XIFRA
LA FRASE
Gestió a través d'empreses
Un cop decidits els projectes, el Banc Europeu d'Inversions ja ha posat a disposició una línia de 250 milions d'euros a interès zero, on només s'hi haurà d'afegir la comissió bancària. Aquests diners serviran per finançar el 50% de les actuacions, que hauran de ser rendibles i fàcilment amortitzables. A causa de la situació econòmica dels ajuntaments, es vol apostar perquè siguin empreses privades les que facin la inversió i les que facin el crèdit, a través d'un concurs municipal. Amb l'estalvi energètic que es generarà, els ajuntaments podran pagar aquests serveis sense haver-se d'endeutar. Segons Calm, això fa que molts de consistoris vegin el programa amb bons ulls i es vulguin afegir al pacte d'alcaldes. De fet, les ajudes només seran per als que s'hi hagin adherit.