BAIX EBRE / MONTSIÀ
El Parc Natural del Delta de l'Ebre rescata el triple de peixos als canals
El tècnics recuperen més de 8.000 quilos d'exemplars de 24 espècies, 14 de les quals són introduïdes
Es capturen sabogues, una espècie en regressió
Els tècnics del Parc Natural del Delta de l'Ebre gairebé han acabat la campanya de rescat de peixos atrapats a la xarxa de reg, que permet fer un seguiment de les diferents espècies. Quan només queda pendent el rescat en un tram del marge esquerre del Delta (entre Amposta i l'assut), s'han capturat més de 8.000 quilos de peix, un volum que gairebé triplica el total d'exemplars recuperats l'any passat. “Enguany s'han assecat els desaigües de Buda, cosa que no es fa cada any i que ha afavorit la recuperació de més peixos”, va explicat Nati Franch, tècnica de l'àrea de protecció i recerca del parc natural.
Els peixos recuperats corresponen a 24 espècies diferents, 14 de les quals són al·lòctones. Pel que fa al volum total, les espècies introduïdes representen un 60% de les captures, mentre que si es compta per individus, el percentatge quedaria igualat al 50%. “La població d'espècies com el silur, introduïda els anys vuitanta, ja s'ha estabilitzat al riu, mentre que ara estan en fase d'expansió espècies d'aquariofília, com els peixos arlequí, però les captures que en fem als canals no són significatives”, va dir Franch. També està en fase d'expansió el misgurn, un peix que es va detectar per primera al Delta el 2001 i que ara ha envaït tota la zona i s'ha detectat en altres rius catalans. És una espècie que amenaça la raboseta de riu, que està en perill d'extinció, i de la qual s'han recuperat 220 exemplars, que els tècnics del parc natural han marcat i alliberat al riu. De fet, totes les espècies autòctones capturades es llencen al riu. Una de les sorpreses dels tècnics ha estat capturar per segon any consecutiu sabogues, una espècie amenaçada que fins al 2011 no s'havia trobat als canals (els rescats es fan des del 1990).
LA XIFRA
Carpa i barb, les espècies més abundants
Les carpes i els barbs són les espècies més abundants entre les capturades als canals. Tot i que la carpa és una espècie introduïda, fa tants anys que viu a l'Ebre que ja no se la considera una invasora i es tracta com les autòctones. Pel que fa als silurs, dels quals a finals dels noranta se'n capturaven més de 400, la quantitat d'exemplars s'ha limitat a un centenar.