Medi ambient

Vallès oriental

Volen prohibir la falconeria a l'espai natural de Gallecs

El consorci que gestiona el parc, integrat per la Generalitat i sis ajuntaments, considera que no és el lloc adient per fer-hi pràctiques de vol

Els falconers defensen que ho han fet tota la vida

Entitats ecologistes i veïnals de l'entorn rural de Gallecs batallen des de fa temps perquè es prohibeixi la falconeria en aquest paratge. L'espai, principalment agrari i situat només a quinze quilòmetres del nord de Barcelona, és un pulmó verd de l'àrea metropolitana i un lloc de trobada per a molts falconers que acostumen a fer-hi els entrenaments de vol amb els ocells. Aquesta activitat, que s'hi practica amb regularitat durant l'any, es fa dins les 733 hectàrees del parc que el 2009 va ser declarat espai d'interès natural. Això origina conflictes entre els defensors del paratge i la presència dels falconers, que poden fer volar per on vulguin els rapinyaires, ja que no hi ha una normativa que els marqui límits o zones limitades de vol.

L'activitat inicialment es volia regular d'alguna manera dins el pla especial del parc que havia de fer el Consorci de Gallecs, però tal com reconeix el gerent, Xavier Pablo, el document s'endarrereix i per això han optat per demanar a la Generalitat que en prohibeixi la pràctica. Així ho va acordar aquest ens que integra la mateixa Generalitat i els ajuntaments de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Montcada i Reixac. A més, des del consorci han sol·licitat a l'Institut Català del Sòl, que és el propietari dels terrenys, que en demani la prohibició al·legant que és un espai de refugi per a la fauna salvatge. El gerent del Consorci de Gallecs confia que es tingui en compte la “sensibilitat del territori”, que des de fa temps s'oposa a la pràctica de la falconeria en aquest espai. “Si fos una activitat momentània no passaria res, però se'n fa un ús intensiu que no té cabuda en un espai públic i d'aprofitament comú”, explica.

La mesura del consorci no ha estat gaire ben rebuda des de la Federació Catalana de Caça, que pensa presentar un recurs, tal com ja ha fet amb la regulació que va impulsar l'Ajuntament de Santa Perpètua i, fa unes setmanes, el de Mollet del Vallès. El delegat de falconeria de la federació, Sergi Santacana, assegura que aquestes limitacions són “del tot il·legals”. “No és cert que no hi tenim cabuda, s'ha demostrat que podem ser bons aliats de l'espai agrari. Una altra cosa és que hi hagi qui n'abusi, però són quatre i segur que no estan federats.” Santacana manté que tenien damunt la taula una proposta per regular l'activitat i limitar l'afluència de falconers. “La voluntat era de dialogar, però s'ha vist que no és això el que interessa els ajuntaments.”

LA FRASE

Si fos una activitat momentània no passaria res, però se'n fa un ús intensiu que no hi té cabuda
Xavier Pablo
gerent del consorci de l'espai rural de Gallecs

Un lloc privilegiat per volar

La carena dels Bandolers és el lloc escollit pels falconers pel pendent suau i la bona visibilitat amb extensions de terreny on no hi ha línies elèctriques. Això és el que necessiten per a la pràctica de l'alt vol amb els falcons. Els deixen anar coloms perquè els cacin, però els ecologistes asseguren que s'ha vist com també agafen altres ocells com ara les orenetes i el corriol. La Plataforma de Defensa de Gallecs critica l'afluència massiva de rapinyaires i durant moltes hores. “N'hi ha que porten fins a deu exemplars i tots han de volar”, expliquen. La seva presència foragita altres espècies protegides en un indret considerat de gran importància per als ocells migratoris. Els falconers asseguren que fa més de 50 anys que hi vénen i que per trobar extensions així haurien d'anar cap a Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona