Medi ambient

BAIX EBRE

Oposició a l'oferiment lleidatà d'aigua del Segre perquè resta cabal a l'Ebre

La PDE considera que sols pretén afavorir interessos econòmics de l'àrea de Barcelona

La plataforma sosté que cal fixar el cabal mediambiental del riu

Després de recórrer 265 quilòmetres, les aigües del riu Segre conflueixen amb les de l'Ebre a l'aiguabarreig de Mequinensa. Prèviament, el Segre ha engrossit el cabal amb les de les dues Noguera. Qualsevol retallada en el cabal d'aquests rius acaba repercutint en l'Ebre. Així, la proposta del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, que oferia interconnectar el Segre i el sistema Ter-Llobregat, no ha estat ben rebuda aigües avall. “El cabal de l'Ebre ja és insuficient i això pressionaria encara més el riu aigües amunt”, ha assegurat Manolo Tomàs, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE).

El sistema Ter-Llobregat abasteix en solitari d'aigua l'àrea metropolitana de Barcelona. El consorci Alba Ter ha valorat molt positivament una proposta que rebaixaria la pressió hídrica sobre el sistema. A la PDE, però, els recorda un altre transvasament: “És la mateixa operació especulativa del minitransvasament dels anys 80 a Tarragona. Prové dels mateixos grups d'interès, que aleshores també la venien com si fos solidaritat i a canvi de compensacions territorials.”

La proposta lleidatana passaria per reforçar el Segre, que ja es troba al límit de l'aprofitament, amb aigües de la Noguera Pallaresa. Funcionaria també a la inversa quan a les terres de Ponent els calgués aigua. I té contrapartides: garantir els usos de reg als pagesos i la posada en marxa d'un pla de reindustrialització per a Lleida. Tomàs adverteix: “La realitat és que el minitransvasament ha generat més activitat econòmica per a determinats interessos del Camp de Tarragona, però a l'Ebre ens han tret un recurs i ens hem quedat estancats.” A més, la PDE considera que “abans d'entrar en aquestes propostes s'ha de fixar el cabal mediambiental de l'Ebre”.

Actualment, l'opció de cabal de la CHE en preveu 80 m³/s enfront dels 100 actuals. El Parlament n'havia fixat una necessitat d'entre 227 i 397 m³/s. “No tenen cap intenció de modificar-la ni de preservar el delta de l'Ebre”, assegura Tomàs.

LA FRASE

És una operació especulativa com el minitransvasament a Tarragona, que es venia com a solidari
Manolo Tomàs
Portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre

“El riu està sota mínims”

Al seu pas per Tortosa, el cabal era ahir, i segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, de 133,4 m³ per segon. “El riu està sota mínims, amb un cabal tan baix que afavoreix la proliferació d'algues i frenen el corrent ”, explica Tomàs. Visualment, però, les mateixes algues semblen fer pujar el nivell. La posada en marxa de l'embassament de Rialb ha tret aigua a l'Ebre, que “sols té aigua per les necessitats d'Endesa de produir energia, però no se'n garanteix el cabal ecològic”. La PDE continua la campanya de recollida de signatures per demanar la tutela de la UE davant el cabal fixat en el pla hidrològic de la CHE. El dia 8 farà una acció reivindicativa sorpresa al riu. I el 12 de juliol ha convocat la dotzena marxa popular reivindicativa de piragües entre Xerta i Tortosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona