Medi ambient

Sense baixar la guàrdia

Els bombers confien donar per extingit l'incendi de l'Empordà el cap de setmana

Continuen remullant la zona cremada, sobretot entre Terrades i Boadella

El vent de llevant no va dificultar la feina d'extinció de l'incendi

L'incendi de l'Alt Empordà està con­tro­lat però això no vol dir que es pugui bai­xar la guàrdia. Durant tot ahir els Bom­bers recal­ca­ven que fins al cap de set­mana no es podrà donar per defi­ni­ti­va­ment extin­git i que fins lla­vors es con­ti­nuarà con­tro­lant i remu­llant la zona per evi­tar que revifi. De fet, ahir mig miler d'efec­tius con­ti­nu­a­ven tre­ba­llant en les tas­ques d'extinció del foc, tot i que se n'ha reduït molt el nom­bre res­pecte dels 1.400 que hi va arri­bar a haver llui­tant con­tra les fla­mes. Deu mit­jans aeris també van con­ti­nuar donant suport a la feina llançant aigua sobre els punts més crítics.

La situ­ació d'ahir era de calma rela­tiva, però en cap moment es va dei­xar d'estar en alerta. I men­tre al cen­tre de coman­da­ment del parc de bom­bers de Figue­res es notava que havia bai­xat el ner­vi­o­sisme i es començava a des­mun­tar –ahir hi havia molts menys efec­tius que en dies ante­ri­ors, i també menys mit­jans de comu­ni­cació–, a la zona de Boa­de­lla i Ter­ra­des l'acti­vi­tat seguia. De fet, durant tot el dia es van detec­tar peti­tes revi­fa­des del foc i algu­nes colum­nes de fum, que van ser con­tro­la­des ràpida­ment. El cap dels Bom­bers de la Gene­ra­li­tat a Girona, Enric Cano, expli­cava, per exem­ple, que en algun moment havien tin­gut “algun ensurt a la zona de l'Albera pro­pera al Pertús”.

Els bom­bers esta­ven atents durant tot el matí al vent de lle­vant que havia d'entrar a pri­mera hora de la tarda i que es pre­veia mode­ra­da­ment fort, cosa que feia témer que pogués fer encen­dre algun punt. Final­ment, però, ahir al ves­pre els bom­bers asse­gu­ra­ven que aquest vent que bufava ahir a l'Empordà no va difi­cul­tar les fei­nes per extin­gir el foc, tot i que van dir que calia seguir atents a la mete­o­ro­lo­gia en les pròximes hores.

Ahir el res­pon­sa­ble d'emergències de la regió de Girona, Enric Cano, va expli­car que quan van arri­bar a la Jon­quera diu­menge, on es va ori­gi­nar el foc, ja van témer l'efecte devas­ta­dor que ha tin­gut a l'Empordà per la violència de les fla­mes i el vent que bufava, i va asse­gu­rar que havia sen­tit “frus­tració i impotència”. Aquest incendi i el de Port­bou han dei­xat qua­tre morts i un pai­satge de deso­lació a l'Empordà.

Sobre l'ori­gen dels focs de la Jon­quera i Port­bou, el Cos d'Agents Rurals encara no dóna per tan­cada la inves­ti­gació. El cap del cos a Girona, Ignasi Dal­ma­ses, deia a l'ACN que bus­quen tes­ti­mo­nis que “cor­ro­bo­rin” que les buri­lles van ini­ciar els focs i que puguin “apor­tar més infor­mació”. A part, els Mos­sos d'Esqua­dra sos­pi­ten que el foc que es va decla­rar dime­cres a les Gavar­res (Sant Sadurní de l'Heura) hau­ria començat per la buri­lla d'un porro.

Pas­sat el perill, és moment d'agrair la feina feta per pro­fes­si­o­nals i volun­ta­ris per extin­gir el foc. I a Avi­nyo­net de Puig­ventós, per exem­ple, s'ajor­na­ran i dins dels actes ja pre­vis­tos es farà, a més, un home­natge a tots el pro­fes­si­o­nals i volun­ta­ris que han llui­tat per pro­te­gir el nos­tre ter­ri­tori. També en la Mos­tra del Vi de l'Empordà, que es farà al setem­bre, hi ha pre­vist un reco­nei­xe­ment de la feina feta aquests dies.

I ahir el Par­la­ment va expres­sar la seva “cons­ter­nació” pels incen­dis.

Balanç

Prop de 14.000 hectàrees cremades

El perímetre del foc no va créixer ahir i la superfície afectada es va mantenir en 13.963 hectàrees, segons van informar els Bombers, que ahir treballaven per mesurar l'afectació real, ja que dins d'aquest perímetre hi ha zones no cremades. Sobre l'estat dels ferits, el delegat del govern, Eudald Casadesús, va dir que un d'ells continua molt crític a l'hospital Vall d'Hebron, amb el 75% del cos cremat, mentre que tres han millorat, així com la mare i el fill ferits a Portbou i hospitalitzats al Trueta de Girona. Ahir al vespre només quedava tallada la Gi-504 a Boadella d'Empordà i es manté el pla Infocat en fase d'alerta.

Els alcaldes fan inventari dels danys del foc

M.Vicente

Els alcaldes alt-empordanesos començaven a fer ahir un primer balanç dels danys que ha provocat el foc a la comarca, un inventari de destrosses que els representants municipals hauran de tenir ja més detallat demà. Si més no una part, ja que l'import global dels danys sembla que tardarà més temps a arribar, tenint en compte que hi hauran d'intervenir les asseguradores. La Generalitat ha convocat els alcaldes per parlar de la qüestió a una reunió amb la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, a la seu del Consell Comarcal a Figueres, segons va explicar el delegat del govern a Girona, Eudald Casadesús.

Amb l'objectiu de copsar aquest primer balanç dels efectes del foc a la zona, ahir una delegació institucional va recórrer les poblacions més afectades per parlar amb els alcaldes dels municipis. Diversos representants del govern català, del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i de la Diputació de Girona van estar bona part del dia repartits per la comarca. Van visitar Avinyonet, Cistella, Terrades, Vilanant, Biure, Darnius, Boadella, Pont de Molins, llers, Cabanes, Masarac, Capmany, Agullana, la Jonquera, Cantallops i la Vajol.

Un dels alcaldes visitats va ser el d'Avinyonet de Puigventós, Josep Maria Bartolomé, que va destacar diverses vegades, davant del delegat del govern, Eudald Casadesús; el president del Consell Comarcal, Xavier Sanllehí, i el diputat Miquel Calm, la bona feina feta pels treballadors i voluntaris en l'extinció del foc. “Ens ha tocat la grossa. Hem salvat vides humanes. Hem salvat coses materials importants i el bosc es refarà”, va destacar. En aquest mateix sentit, el president del Consell Comarcal assegurava ahir que com que el foc passava tan ràpidament, alguns arbres no estaven del tot cremats i podrien rebrotar a la primavera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.