Medi ambient

JOSEP LÓPEZ I RUIZ

ALCALDE D'ULLÀ (PSC)

“No posarem ni cinc per restaurar la pedrera”

L'alcalde d'Ullà diu que anul·laran la llicència de la planta d'àrids del Mas Blanc quan els arribi l'ordre d'execució de la sentència

López es vol reunir amb el conseller d'Empresa perquè diu que la clausura de la pedrera i la gestió de restaurar-la no són cosa del poble

“Lligat de mans”
López és regidor d'Ullà des del 1991 i va arribar a l'alcaldia l'any 2003, amb la sol·licitud de la llicència ambiental de la pedrera sobre la taula. Creu que han tingut poc marge de maniobra i que el procés judicial va afavorir que els gestors de la pedrera tiressin pel dret i esmicolessin encara més de pressa la muntanya, per por que els paralitzessin el permís extractiu.
Si el jutge diu que es tapi l'esvoranc i fa tancar l'entrada de runa, com s'omplirà? És un contrasentit
El TSJC els obliga a clausurar la pedrera. Tenen data per fer-ho?
Creiem que no ens pertoca fer-ho, perquè és una activitat que depèn dels permisos de la Generalitat o l'Estat. L'única llicència d'activitat que depèn de l'Ajuntament és la de la planta de matxucament, però fa anys que està inactiva.
Però la llicència de la planta és vigent?
Si encara funcionés segurament hauríem actuat d'una altra manera, però ara mateix no sabem ni tan sols de qui depèn. La UTE va fer un expedient de regulació i ha acomiadat tots els treballadors abans de vendre's la pedrera. Ens ho van comunicar fa algunes setmanes i ara estem pendents d'una reunió per conèixer els nous propietaris.
Els jutges els ordenen sancionar la UTE i diu que l'Ajuntament és el responsable de sufragar la restauració...
Els nostres advocats han estudiat la sentència, però fins que no rebem la interlocutòria d'execució no actuarem. Si el jutjat insisteix que hem d'anar a tancar la pedrera, telefonaré al delegat de la Generalitat i li demanaré que ens enviï una patrulla dels Mossos i ens hi presentarem, perquè no tenim policia local. Però restaurar-la nosaltres, ni bojos. No hi posarem ni un cèntim, més enllà dels diners de la fiança que va dipositar la UTE quan va demanar la llicència.
Quants diners són?
Em sembla recordar que uns 230.000 euros, però és evident que amb això no n'hi hauria ni per començar. Demanarem hora al conseller d'Empresa, Felip Puig, per exposar-li la situació.
Si han de cessar totes les activitats a la pedrera del Mas Blanc, també ho hauria de fer la de dipòsit de runes?
Sí, però si el jutge diu que s'ha de tapar l'esvoranc i ens fa tancar l'entrada de runes, com s'omplirà? És un contrasentit.
És materialment possible executar la restauració de l'esvoranc en sis mesos?
Vull que es tapi, però reomplir una pedrera anterior més petita va trigar anys en temps de bonança. Amb la crisi hi ha poca runa de la construcció i al Mas Blanc hi havien d'anar, per exemple, les restes de la demolició de la Pletera de l'Estartit. Però fa anys que en parlem i de moment l'Estat no ha mogut peça.
El Grup de Defensa del Montgrí (GDM) diu que vostè es mostrava a favor del projecte.
Ni l'Ajuntament ni jo hi teníem res a perdre ni res a guanyar. La pedrera hi és des dels anys seixanta, i si vaig anar signant les llicències va ser perquè teníem els informes de la Generalitat favorables. M'hi podria haver negat, però també teníem l'amenaça d'un contenciós per part de l'empresa. I per aquest altre costat també em podrien haver acusat de prevaricar i hauria acabat inhabilitat. Em sap greu, però, que el GDM digui això quan sempre han tingut al seu abast tota la documentació ambiental i urbanística sobre l'activitat, i els vaig obrir les portes de l'Ajuntament fins i tot en dies festius.
Té la consciència tranquil·la?
Totalment, perquè crec que he defensat els interessos del poble. Vam posar totes les prohibicions possibles per evitar que camions pesants passessin per dins del poble, i ens vam ocupar de negociar un cànon de 21 cèntims per cada tona que entrés al recinte, per assegurar que la reparació del ferm dels camins no recaigués en els veïns. La defensa en els contenciosos, en canvi, ens ha costat 15.000 euros. I això de moment, perquè si ara la tanquem i els nous amos ens denuncien continuarà el serial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.