Medi ambient

Teredo Oils no podrà utilitzar el ‘fracking' a Riudaura

L'autorització que ha demanat és per petroli i gas fàcils d'extreure

Mines diu que els controls són molt estrictes

Els veïns continuen preocupats

A l'Estat espanyol no s'ha produït cap extracció per ‘fracking'
El govern català només té competències en la investigació

L'empresa Teredo Oils Limi­ted només té permís d'inves­ti­gació per deter­mi­nar si, a Riu­daura i a tot l'àmbit geogràfic de l'auto­rit­zació Ripoll, hi ha hidro­car­burs con­ven­ci­o­nals, és a dir, gas o petroli, o totes dues coses, en bos­ses a alta pressió deli­mi­ta­des per roques poro­ses –l'extracció és fàcil: fora­dar i dei­xar fluir i cana­lit­zar el gas–. Segons han con­fir­mat fonts de la direcció gene­ral d'Ener­gia i Mines de la Gene­ra­li­tat, ads­crita al Depar­ta­ment d'Eco­no­mia i Empre­ses, Teredo no en té per bus­car hidro­car­burs no con­ven­ci­o­nals, és a dir, el gas que es troba en bom­bo­lles –molts cops microscòpiques– a les roques menys poro­ses i s'ha d'extreure amb la polèmica tècnica de frac­tu­ració hidràulica horit­zon­tal, el fracking. Aquest mètode és molt con­tro­ver­tit perquè és molt agres­siu. S'ha pro­hi­bit en diver­sos països de la Unió Euro­pea. Con­sis­teix a injec­tar grans quan­ti­tats d'aigua, sorra i pro­duc­tes químics per frac­tu­rar les roques i extreure'n el gas. Té risc de fui­tes al subsòl i genera mol­tes aigües resi­du­als.

A l'Estat espa­nyol no s'ha produït cap extracció per frac­tu­ració hidràulica. Això no obs­tant, fonts del Minis­teri d'Indústria del govern espa­nyol han recor­dat que el minis­tre del ram, José Manuel Soria, ha dit que no s'oposa a aquesta tècnica, si l'empresa que l'aplica com­pleix totes les nor­ma­ti­ves euro­pees, espa­nyo­les i, en ter­ri­tori català, les de la Gene­ra­li­tat. A part, han recor­dat que la Unió Euro­pea dóna via lliure al fracking. Tot i això, hi ha molts països que han pro­hi­bit aquesta tècnica extrac­tiva.

Ara a Cata­lu­nya i a diver­sos punts de lEs­tat espa­nyol on hi ha con­ce­dits o dema­nats per­mi­sos d'inves­ti­gació per hidro­car­burs, han sor­git movi­ments con­tra el fracking que apos­ten perquè l'Estat i, en el cas de Cata­lu­nya, la Gene­ra­li­tat pro­hi­bei­xin aquesta tècnica, i perquè men­tre això no passi, que dic­tin una moratòria.

En el cas del govern espa­nyol, això, segons les fonts con­sul­ta­des, no es con­si­dera neces­sari. En el cas del català, fonts del Depar­ta­ment d'Empresa i Ocu­pació han dit que el con­se­ller Felip Puig s'està situ­ant al nou càrrec i que està reco­pi­lant infor­mació abans de pro­nun­ciar-se sobre el tema.

Sigui com sigui, a sobre la taula hi té la petició ofi­cial del Con­sell Comar­cal de la Gar­rotxa i de diver­sos ajun­ta­ments com ara els d'Olot i Ripoll i, fins i tot, i entre d'altres, la de Vic, que s'ha decla­rat muni­cipi lliure de fracking.

El govern català té com­petències només en la con­cessió o dene­gació dels per­mi­sos d'inves­ti­gació per hidro­car­burs, però els d'extracció de gas o petroli depe­nen exclu­si­va­ment del govern espa­nyol. A diferència d'altres països, tot allò que hi ha al subsòl és, per llei, pro­pi­e­tat de l'Estat.

Les fonts con­sul­ta­des de la direcció gene­ral d'Ener­gia i Mines han expli­cat que la legis­lació vigent que regeix la con­cessió dels per­mi­sos d'inves­ti­gació és una garan­tia que l'empresa que els sol·licita res­pec­tarà escru­po­lo­sa­ment l'entorn. I és que, a part que ha de pre­sen­tar plans de tre­ball anual, ha de dema­nar permís per a qual­se­vol acció sobre el ter­reny que com­porti tocar arbres, obrir pis­tes, etc. A part, hi han afe­git que per rea­lit­zar el procés d'inves­ti­gació mol­tes vega­des no cal uti­lit­zar tècni­ques d'extracció. En la majo­ria de casos, són estu­dis car­togràfics i sísmics, uti­lit­zació de peti­tes son­des, son­de­jos amb ultra­sons, o simi­lars. De fet, aques­tes fonts han remar­cat que, en el cas de l'auto­rit­zació Ripoll, Teredo Oils Limi­ted no farà res sobre el ter­reny com a mínim fins d'aquí a qua­tre anys. Aquesta auto­rit­zació és per sis anys. De fet, en aquesta fase del procés, fins i tot, si els pro­pi­e­ta­ris dels ter­renys afec­tats no donen permís a l'empresa, aquesta no pot fer res a l'àrea d'inves­ti­gació.

Tot i que la reunió amb Mines ens ha tranquil·litzat un xic, continuem molt preocupats
Eulàlia Massana
alcaldessa de riudaura

LES FRASES

Vull llançar un missatge d'absoluta tranquil·litat. Les coses es fan de forma legal
Josep Berga
conseller comarcal de medi

Els veïns no se'n refien

J.C

Els veïns de Riudaura, que es van constituir divendres passat en plataforma per prendre posició en contra que el seu municipi sigui explotat per la indústria gasista, no les tenen totes, malgrat les explicacions que han transcendit de la direcció general d'Energia i Mines. Recelen, tot i els permisos que calen per a cadascun dels treballs que vulguin fer sobre el terreny. Temen que si Teredo Oils Limited fa alguna actuació sobre algun dels dos terrenys que vol investigar, el procés sigui imparable.

Per això, tot i ser un poble petit de només 400 habitants, s'han organitzat en diferents comissions i s'han mobilitzat per divulgar la problemàtica i buscar suport bàsicament a través de les xarxes socials. A part, mantenen un contacte directe amb la resta de plataformes que busquen aturar les investigacions en altres territoris de l'Estat. Són conscients que tothom té els ulls posats en el seu cas, perquè a Riudaura és on l'autorització està més avançada, i si aconsegueixen que Teredo Oils es faci enrere en les seves intencions, serà un precedent per a la resta de territoris amb una situació semblant. A part de Riudaura, en l'actualitat hi ha concedides autoritzacions a Kuartango (País Basc) i Mirambell (Terol).

La plataforma ha iniciat una recollida de signatures contra l'autorització i té activa una pàgina del web on recull tota la informació que pot sobre la fracturació hidràulica (fracking) i totes les notícies que tracten l'oposició a projectes semblants al que ells intenten aturar. L'activitat de les comissions és frenètica. Per demà, per exemple, han convocat una trobada per crear pancartes reivindicatives.

Una garantia que ha baixat als 300.000 euros

La direcció general de Mines de la Generalitat ha rebaixat el dipòsit de garantia que Teredo Oils Limited ha hagut d'avançar dels 5,8 milions d'euros als 300.000 euros. Són uns diners que, en el cas que es produeixi algun incident que afecti l'entorn, serveixi per cobrir els danys. Aquesta rebaixa ha aixecat moltes suspicàcies entre els opositors a les extraccions de gas a Riudaura. Fonts d'aquesta direcció general, no obstant, han aclarit que han atès la petició de l'empresa de pagar per quadrícules utilitzades i no per totes les que inclou la cartografia de la petició –abasta des de la vall del Ges (Osona) fins a la Vall d'en Bas, Riudaura i Olot i la seva rodalia–. Així, l'acord entre les dues parts preveu que Teredo pagui una quantitat fixa, els 300.000 euros, i que vagi pagant de més pel nombre de quadrícules de l'autorització que efectivament vulgui investigar.

Les fonts consultades de la direcció general d'Energia i Mines han assegurat que no s'imaginaven que l'autorització per hidrocarburs Ripoll generés tanta controvèrsia. En aquest sentit, han indicat que és un procediment molt ben delimitat per la legislació vigent i que no ha de comportar riscos per a l'entorn. Per aquestes fonts, es tracta d'un procediment rutinari i habitual. Actualment, la direcció general d'Energia i Mines té concedits dos permisos més, a Reus (Baix Camp) i a Balsareny (Bages). En aquests casos, és per a magatzems de gas.

Una recriminació per a l'alcaldessa

Responsables de l'empresa d'hidrocarburs Teredo Oils Limited es van posar en contacte telefònic amb l'alcaldessa de Riudaura i li van recriminar que els hagués atribuït la responsabilitat d'unes marques blaves que van aparèixer en alguns arbres d'un dels dos llocs que volen estudiar. Li ho van negar rotundament. Sigui com sigui, els veïns de Riudaura veuen molt estranya l'aparició d'aquestes marques i no les relacionen amb cap altre tipus de treball que es pugui fer a la zona. El que sol ser habitual en aquests tipus d'autoritzacions és que l'empresa a qui se li ha concedit subcontracta per a treballs diferents una quinzena d'empreses. Mines de la Generalitat va deixar clar abans-d'ahir als alcaldes de Riudaura i la Vall d'en Bas i al conseller comarcal de Medi Ambient que, si ha estat l'empresa, fins i tot per fer aquestes marques ha de demanar permís. Mines vol citar els responsables de Teredo Oils per deixar-los clara la legislació catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.