Medi ambient

El paisatge de la Cerdanya ‘passa' de les fronteres

L'Observatori del Paisatge lidera un projecte transfronterer per valorar el paisatge amb diverses administracions catalanes i nord-catalanes

Volen que sigui un motor de desenvolupament comú

La Cer­da­nya està tros­se­jada admi­nis­tra­ti­va­ment –dos estats i diver­ses demar­ca­ci­ons pro­vin­ci­als–. Això és una pecu­li­a­ri­tat que els veïns patei­xen, tot i que la tenen assu­mida. Se sen­ten cer­dans i la divisió admi­nis­tra­tiva només és una molèstia, fins al punt que els veïns del Cap­cir i Con­flent i els de la Cer­da­nya aviat com­par­ti­ran un nou hos­pi­tal trans­fron­te­rer i la depu­ra­dora.

El Con­sell Comar­cal de la Cer­da­nya, la Comu­ni­tat de Comuns Piri­neus-Cer­da­nya, l'Agru­pació Euro­pea de Coo­pe­ració Ter­ri­to­rial Piri­neus-Cer­da­nya (AECT), el Parc Natu­ral Regi­o­nal del Piri­neu Català i l'Obser­va­tori del Pai­satge de Cata­lu­nya, amb seu a Olot ja volen que el pai­satge que els uneix es con­ver­teixi en un motor de desen­vo­lu­pa­ment trans­fron­te­rer.

Hi ha, per tant, la volun­tat de pen­sar-lo i de pla­ni­fi­car-lo con­jun­ta­ment i, per això, han impul­sat el pro­jecte El pai­satge trans­fron­te­rer de la Cer­da­nya.

Totes aques­tes admi­nis­tra­ci­ons i enti­tats defi­ni­ran con­jun­ta­ment les bases de futur per tal de valo­rar aquest pai­satge trans­fron­te­rer entès com un ele­ment cab­dal per al seu desen­vo­lu­pa­ment. La com­pli­ci­tat dels prin­ci­pals actors soci­als i econòmics locals és un ele­ment indis­pen­sa­ble que volen poten­ciar des del pri­mer moment.

Com a pri­mer pas per mate­ri­a­lit­zar el pro­jecte, aques­tes enti­tats, amb el suport de l'Ajun­ta­ment de Llívia, del Depar­ta­ment de Pre­sidència de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya a través de la Casa de Per­pinyà i amb el finançament del pro­jecte Euro­cat del pro­grama comu­ni­tari Poc­tefa, han edi­tat un opus­cle molt com­plet en què es des­ta­quen els valors del pai­satge de la Cer­da­nya a banda i banda de la fron­tera i s'esbossa el pla de tre­ball a seguir.

A par­tir d'ara la gestió del pai­satge s'afe­geix a la llista de pro­jec­tes de coo­pe­ració trans­fron­te­rera de la Cer­da­nya, un pai­satge for­mat per un mosaic agrícola i fores­tal únic con­fi­gu­rat per la closa cer­dana, el riu Segre i un patri­moni arqui­tectònic de masos i pobles antics, així com per algu­nes dinàmiques urbanísti­ques vin­cu­la­des al desen­vo­lu­pa­ment turístic, tal com recu­llen els docu­ments ela­bo­rats ini­ci­al­ment per l'Obser­va­tori del Pai­satge i el Parc Natu­ral Regi­o­nal del Piri­neu Català.

LA XIFRA

5
organismes de les
administracions són els que participen en aquest projecte transfronterer del paisatge.

LA XIFRA

3
comarques
són les que integra la Cerdanya, dues de la Catalunya del Nord, el Capcir i el Conflent, i la catalana.

Sintonia amb el Conveni Europeu del Paisatge

És el primer cop que s'afronta la gestió en sintonia amb el Conveni Europeu del Paisatge. Aquest conveni promou el compromís d'elaborar i aplicar programes comuns de valoració del paisatge.

Conservar i valorar les estructures pròpies

Els principals reptes per al paisatge de la vall cerdana són preservar i valorar les estructures agrícoles i naturals de la plana –tanques, fileres d'arbres de la closa, els masos, l'arquitectura de la pedra seca, els boscos de ribera i la xarxa de canals i camins–. També cal millorar la imatge de l'entorn de les viles; la integració de les noves construccions, la millora de les vistes escèniques i la recuperació d'un territori històricament dividit.

Coneixement, sensibilització, acció i cooperació

Amb el projecte impulsat per l'Observatori del Paisatge es vol crear un instrument de coneixement de la zona, d'acció, de sensibilització i de compromís per mitjà del qual es puguin establir recomanacions i propostes concretes de millora i promoció del paisatge per als ajuntaments i les entitats de la comarca, partint de la base que és un factor clau per al seu desenvolupament i per enfortir la consciència de pertànyer a un lloc i a un paisatge comú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.