Medi ambient

El TSJ anul·la una zona de protecció d'aus al Comtat per a instal·lar parcs eòlics

La constructora ACS aconsegueix que l'alt tribunal valencià anul·le dicte aquesta sentència afavoridora als seus interessos

El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha fallat a favor de la constructora ACS, a través de l'empresa EYRA, per a la desprotecció ambiental de la Serra d'Alfaro amb la finalitat de poder instal·lar aerogeneradors, al mateix temps que la Generalitat renuncia a recórrer la sentència davant el Tribunal Suprem.

Aquesta sentència obre la porta a la instal·lació de parcs eòlics a la zona sense que es tinga en compte que es tracta d'un espai natural protegit legalment com ZEPA.

Les associacions ecologistes denuncien, especialment, l'actitud de la Generalitat que, a més d'haver possibilitat que s'haja arribat a aquesta situació, ha ocultat durant més de cinc mesos l'existència d'aquesta sentència, ometent qualsevol classe d'informació, tant a les associacions ecologistes interessades com a la vintena d'ajuntaments afectats per la instal·lació dels parcs eòlics del Comtat.

El passat 16 de gener, el Tribunal Superior de Justícia valencià va dictar sentència on anul·lava l'acord del Consell de 5 de juny de 2009 que designava com a Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) la Serra d'Alfaro, a la comarca d'El Comtat.

L'argument principal de la sentència és que no se li va concedir tràmit d'audiència a l'empresa eòlica abans de dictar aquest acord del Consell.

Així les coses, EYRA, participada al 100% per la constructora ACS, és l'empresa eòlica que va comprar els drets per instal·lar els 3 parcs eòlics de la zona 14, dos parcs en la Serra d'Almudaina i un en la Serra d'Alfaro, malgrat que aquesta estava inclosa dins la Xarxa Natura 2000 des de juny de 2009 com a Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

Segons ha denunciat la Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat, « aquesta insòlita actuació senta un perillós precedent, ja que es pot requalificar qualsevol espai natural protegit per instal·lar qualsevol infraestructura». D'altra banda, considerant que la serra d'Alfaro va ser declarada ZEPA degut a la seua gran riquesa ornitològica, «costa treball pensar que, ara, a més de desprotegir-la , instal·len sobre la mateixa serra una central eòlica amb 17 aerogeneradors que tenen conseqüències catastròfiques sobre l'avifauna de totes les zones on s'han instal·lat».

Cal recordar que els veïns dels pobles afectats ja van presentar en l'any 2004 vora de 40.000 al·legacions contra el projecte i els plens municipals de 18 de les poblacions afectades es van oposar al mateix.

També en 2005, el Síndic de Greuges ja va recomanar a la Generalitat la localització d'aquests parcs en altres ubicacions més idònies i declarar tant la serra d'Alfaro com la d'Almudaina com «no aptes per a l'aprofitament del recurs eòlic», aspecte que ara el TSJ valencià ha fet ulls clucs desestimant la resolució.

D'altra banda, es tracta d'unes instal·lacions innecessàries, ja que actualment a Espanya es pot produir més del doble de l'energia que es consumeix. Finalment, la Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat anuncia noves accions per evitar la descatalogació com a zona ZEPA de les serres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.