Els pagesos afectats per l'incendi d'Horta rebran ajuts de 3.000 euros

A través de l'Institut Català de Crèdit Agrari podran accedir a préstecs en condicions preferents

De les 1.143 hectàrees que es van cremar la setmana passada als Ports, 216 corresponen a superfície agrícola. Tot i que encara no s'ha fet una estimació de les pèrdues que ha suposat per al sector, el director general de Desenvolupament Rural va dir: «Tardarem setmanes a tenir dades concretes de les pèrdues, però l'afectació no és gaire elevada.» Bertran es va desplaçar a Horta de Sant Joan per explicar als pagesos i ramaders afectats, així com a les organitzacions agràries, les línies d'ajut que Agricultura habilitarà. «Ens preocupa que pugui produir-se un abandonament de l'activitat agrària, i per això les línies d'ajut que es posen a disposició dels propietaris afectats són a favor del manteniment de l'activitat», va assenyalar el director general de Desenvolupament Rural. «Lluitarem perquè la gent faci el salt per convertir-se en professional», va afegir.

Els titulars de les explotacions afectades per l'incendi rebran un ajut directe de fins a 3.000 euros, subjecte al règim de mínims autoritzat per la UE. «Per una quantitat major s'hauria de demanar un ajut d'Estat, i tardaria més de sis mesos a aprovar-se», va dir Bertran. Al marge dels ajuts directes s'obriran dues línies de préstec amb un topall màxim de 240.000 euros en el cas d'inversions significatives i de 75.000 euros per a recuperació de danys menors. «En el termini de deu dies publicarem les ordres d'ajut, perquè els afectats puguin accedir-hi al més aviat possible», va explicar Bertran.

Reclamen el reconeixement de les oliveres monumentals

Alguns dels pagesos que van assistir a la reunió amb el director general de Desenvolupament Rural van reclamar que a l'hora de concedir els ajuts es tingui en compte que part de les oliveres que s'han cremat són monumentals i que formen part del patrimoni paisatgístic. «Caldrà veure quins són els elements diferencials de cada explotació», va dir Bertran, tot i que en principi Agricultura ha establert una quantitat fixa per arbre sense tenir-ne en compte el perímetre.

Tant l'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs, com el responsable d'Unió de Pagesos a la Terra Alta, Miquel Bosch, van reclamar a l'administració que actuï amb celeritat en tramitar aquests ajuts. «Volíem ajuts directes i no crèdits», va assenyalar Bosch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.