25 milions d'inversió a Campdorà
L'Agència Catalana de Residus aparca fer una planta de tractament de residus al Gironès i aposta per modernitzar la incineradora perquè funcioni a diari
Les millores en la infraestructura permetran que serveixi uns 10 anys més
Optimitzar les instal·lacions existents perquè a curt i mitjà termini no es poden fer noves plantes. Aquesta és la filosofia que està aplicant l'Agència Catalana de Residus (ACR) per elaborar el Pla d'Infraestructures de Residus 2013-2020, en el qual s'inclourà una partida de 25 milions per a millores tecnològiques a la incineradora de Campdorà, que dóna servei a Girona, Salt i Sarrià. El director de l'ACR, Josep Maria Tost, va explicar ahir que ara la incineradora –estrenada l'any 1984– funciona tres setmanes i la quarta està tancada, i que amb les millores podrà funcionar cada dia i passar de cremar les 30.000 tones actuals a 45.000; és a dir, un 50% més. Tost no descarta que a llarg termini es pugui fer una planta de residus al Gironès, però de moment el projecte queda aparcat. “Hem d'anar a solucions possibilistes”, deia ahir Tost a aquest diari, i assenyalava que, amb les millores, la incineradora “pot servir per uns 10 anys més”. Tost va recordar que l'Ajuntament de Girona ha encarregat un estudi de millora i optimització de la incineradora i va dir que un cop tingui els resultats, a principis del 2014, decidiran amb l'Ajuntament quines actuacions fer.
Més eficiència
L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), veu “necessària” la inversió de 25 milions a Campdorà per tal de millorar l'eficiència de la instal·lació. “La planta ha de tenir més eficiència energètica i més capacitat de crema.” Segons ell, la infraestructura “ha de millorar l'eficiència, tot i que no hi ha cap urgència perquè funciona a un bon rendiment”.
La inversió del govern a Campdorà no treu, diu Puigdemont, que la comarca del Gironès necessiti una planta de valorització de residus a mitjà termini. “Aquesta solució no és a Campdorà i, per tant, la planta que ha de donar servei a Girona, Salt, Sarrià, a la comarca del Gironès i a una part de la del Pla de l'Estany encara és necessària, i això ho entén també el govern.” Quan aquesta planta es faci, es “desprogramarà i es desmuntarà” la incineradora de Campdorà.
La planta de Pedret i Marzà, el 2015
El director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, va fixar ahir mitjan 2015 com a data de l'obertura de la planta de triatge de Pedret i Marzà. La infraestructura, que havia d'estar feta el 2012, es va ajornar l'any passat per replantejar-la a la baixa: el pressupost es va reduir de 36 milions a 25. Tot i que llavors es va apuntar la data del 2014, finalment serà més tard. Segons Tost, el Consell Comarcal aprovarà d'aquí a pocs dies el projecte, que té un termini d'execució d'any i mig. Quan entri en funcionament, donarà servei a l'Alt Empordà i al Baix Empordà nord, que ara anirà provisionalment a Lloret.
També el 2015 estarà feta una nova planta de triatge a Orís (Osona), que estava prevista inicialment per cobrir Osona i el Ripollès, però que Tost indica ara que caldrà estudiar amb alcaldes i consells comarcals si també podria cobrir la Garrotxa i el Pla de l'Estany o si cal fer la planta de Sant Jaume de Llierca.