Tres ensurts aguditzen l'alerta per risc d'incendis, que impedirà accedir fins demà als massissos del Camp i l'Ebre

Dos petits incendis van cremar ahir 7,5 hectàrees a Vimbodí i la Selva del Camp

El cos d'Agents Rurals del Departament de Medi Ambient va mantenir ahir activat el nivell 3 de l'anomenat pla Alfa. La majoria de les comarques, i especialment les del Camp i de l'Ebre, continuen enregistrant un alt risc d'incendi forestal en el marc de l'última onada de calor –com es van encarregar de constatar ahir tres petits ensurts a Vimbodí, la Selva del Camp i Pinós, al Solsonès–, que no es preveu que remeti abans de demà i que ahir va tornar a fer pujar els termòmetres fins als 40 graus en punts de Ponent i de la Catalunya Central. Al litoral i prelitoral de Tarragona tornen a destacar Vinebre i Margalef, a la Ribera d'Ebre i el Priorat, respectivament, per sobre dels 37 graus. Les màximes van ser sensiblement inferiors a les de dilluns, però les sensacions sobre el fort episodi de calor no van variar i, de fet, el Servei Meteorològic de Catalunya mantindrà actiu per avui un avís de nivell 2 d'onada de calor que fa més de tres dies que dura.

12,2 hectàrees

Les altes temperatures, al costat de nivells d'humitat molt baixos, marquen aquests dies l'alerta per risc d'incendi als principals massissos muntanyosos i en general al prelitoral de la demarcació, on ahir es van enregistrar entre les dues i les tres de la tarda dos petits incendis sense que hi hagués cap indici –a diferència del de Montferri– que fossin provocats. L'un va cremar cinc hectàrees de massa forestal a Vimbodí i Poblet, en una zona molt propera a la línia del TAV. Hi van arribar a treballar nou dotacions terrestres i quatre mitjans aeris. L'altre foc es va originar, segons les estimacions fetes pels Bombers, a la muntanya de Sant Pere, a la Selva del Camp, i va cremar 2,5 hectàrees. N'hi va haver prou amb quatre dotacions terrestres i un sol mitjà aeri. També van cremar a Pinós cinc hectàrees de vegetació agrícola. En total, 12,5 hectàrees.

Tot plegat fa aguditzar l'estat d'alarma, pel qual no només es continuarà restringint durant el dia d'avui l'accés a les muntanyes de Tivissa, serra del Montsant i els Ports –tampoc es pot accedir al Massís de Cadiretes, al nord-est del Principat– a tothom qui no en sigui veí, sinó que es recomana limitar al màxim les activitats en zones forestals. La prohibició es preveu que s'aixequi demà, quan la massa d'aire més càlid comenci a desplaçar-se cap a l'est.

TEMP. MÀXIMES

Vinebre: 37,8 ºC
Margalef: 37
Torroja Pr.: 36,4
Riba-roja: 35,8
Horta St. Joan: 35,4
El Montmell: 35,3
L'Espluga Fr.: 35,3
Ascó: 35,1
Aldover: 34,5
Mas Barberans: 34,3
Nulles: 33
El Perelló: 32,8
Constantí: 32,3
Riudoms: 32

Nou de cada deu incendis, per l'activitat humana

Ò.M.J

L'inspector del cos d'agents rurals del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, Antoni Mur, justificava ahir les restriccions a les zones muntanyoses de més valor ecològic i alhora més risc d'incendi. Mur recorda que «el 90% dels incendis estan causats per l'activitat humana [negligències, accidents o sabotatges] i reduir la presència de persones en aquestes zones és reduir aquest risc», constatava. A més, la mesura té una doble lectura, ja que permet evitar el perill que suposaria un hipotètic incendi per a grups de persones que no coneixen el terreny. Al marge del risc evident que suposa fer foc o llençar cigarretes al bosc, Mur enumera altres possibles detonants: la maquinària en general, una avaria en un vehicle –una pèrdua d'oli o qualsevol font de calor intensa–, una eina de tall que per fregament pugui produir una guspira, un residu combustible o fins i tot un vidre es poden convertir en armes letals.

En cas que un incendi sorprengui algú a camp obert, Protecció Civil recomana allunyar-se en direcció oposada al vent o entrar en zona cremada, aturar-se amb el cotxe i tancar els vidres, no refugiar-se en pous i coves, i acostar-se a l'aigua i si cal ficar-s'hi dins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona