Medi ambient

Projecte pilot per adaptar el delta de l'Ebre al canvi climàtic

Europa finançarà amb un milió d'euros un pla que planteja una gestió integrada de l'aigua, els sediments i els hàbitats

Un dels objectius és reduir la subsidència

La unitat d'ecosistemes aquàtics de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) coordina un projecte Life que determinarà mesures d'adaptació i mitigació del canvi climàtic al delta de l'Ebre. Es tracta del programa Ebre-Admiclim, que començarà el mes de juny que ve i s'allargarà fins al 2018, amb un pressupost de 2,2 milions d'euros, un 50% dels quals finançats per la Unió Europea. Els resultats d'aquest projecte constituiran la base del pla d'acció climàtic al Delta.

Concretament el projecte planteja una gestió integrada de l'aigua, els sediments i els hàbitats (arrossars i zones humides) en una zona molt vulnerable a la pujada del nivell del mar i la subsidència, que s'estima d'entre 2 i 3 mil·límetres anuals. I amb aquesta gestió integrada s'optimitzarà la gestió del sòl, es reduirà l'erosió costanera, s'incrementarà l'acumulació de carboni al sòl, es reduiran les emissions de gasos d'efecte hivernacle i es millorarà la qualitat de l'aigua. L'IRTA sosté que aquest enfocament no s'ha aplicat mai a la Unió Europea i que és clarament innovador a escala internacional.

Per comprovar l'eficàcia de les mesures plantejades es duran a terme un seguit de proves pilot. En aquest sentit, s'injectarà sediment procedent de la planta potabilitzadora del Consorci d'Aigües de Tarragona (el que extreuen per fer l'aigua potable) als canals de rec. També s'aportaran sediments des dels embassaments al tram final del riu, per la qual cosa serà necessari un estudi hidrològic.

Emissions de gasos

Una altra de les novetats d'Ebre-Admiclim serà l'estudi de les emissions de gasos d'efecte hivernacle del cultiu de l'arròs. És un dels conreus que emeten més gas metà, ja que la inundació dels camps fa que els sediments tinguin poc oxigen. En aquest cas, caldrà pactar amb els productors unes pràctiques agrícoles que redueixen les emissions de gasos.

Finalment, l'IRTA durà a terme accions de monitoratge dels fluxos d'aigua i sediments, de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i construirà un parell d'aiguamolls on es farà un seguiment de l'elevació del sòl i l'assimilació tant de nutrients com de contaminants. A través d'aquest projecte, la direcció general de Polítiques Ambientals dóna continuïtat als treballs efectuats l'any 2010 en l'àmbit del Delta.

LA XIFRA

2,2
milions d'euros
és el pressupost del programa Life Ebre-Admiclim, que té una durada de quatre anys.

Com responen els deltes al canvi climàtic?

L'IRTA també participa en un programa internacional que estudia els efectes del canvi climàtic a les costes del planeta. Es tracta del projecte Rises, liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya, amb un pressupost de 5,6 milions d'euros –dels quals la Unió Europea n'aporta 4,4– i en el qual participen sis països.

L'objectiu del projecte és analitzar l'impacte dels escenaris més pessimistes de canvi climàtic a les costes vulnerables: deltes, estuaris, ciutats portuàries i illes que es troben al nivell del mar i proposar solucions innovadores per adaptar-se a aquesta situació. Segons el darrer informe del panel internacional d'experts en canvi climàtic, l'increment de la temperatura serà de 2 graus centígrads i la pujada del nivell del mar de 80 centímetres a final de segle. Pel que fa a l'anàlisi dels futurs escenaris de canvi climàtic i els seus impactes, es farà mitjançant models informàtics que s'alimentaran amb les dades generades en els darrers anys i es consideraran diverses mesures d'adaptació, com ara la construcció de dics (analitzant-ne avantatges i inconvenients), l'aportació de sediments al delta de l'Ebre o de sorra a les platges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.