El Síndic porta el cas del Castor al Consell d'Europa
Rafael Ribó denunciarà la manca d'informació del magatzem de gas al comissari europeu de Drets Humans
Reclamarà responsabilitats a les autoritats que van aprovar el projecte
El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, denunciarà al Consell d'Europa la manca d'informació sobre el magatzem de gas submarí Castor, que va originar la crisi sísmica a la costa de l'Ebre a l'octubre del 2012. “És inadmissible que no hi hagi informació transparent sobre el Castor, no pot ser que es recullin els informes com engrunes”, va lamentar Ribó, que vehicularà la queixa a través del comissari europeu de Drets Humans.
El Síndic ha decidit portar el cas del Castor a Europa després que dijous passat es va reunir amb la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia i l'Ajuntament d'Alcanar. La plataforma va entregar una queixa al síndic en què inclou dinou punts, dels quals Ribó va destacar-ne quatre. Al marge de la manca d'informació, el Síndic coincideix amb la plataforma en l'exigència de responsabilitats a les autoritats que van autoritzar el decret de concessió del magatzem de gas. “És una barbaritat, una expressió de mal govern com es va concedir el permís del Castor amb dret a indemnització encara que es demostrés negligència per part de l'empresa”, va manifestar Ribó. També vetllarà perquè la indemnització no s'hagi de finançar amb fons públics. “Som al davant d'una no-activitat que ha posat en perill vides humanes, d'un projecte amb múltiples mancances i que, per fer-lo possible, s'han fet rectificacions dels mapes marítims per evitar la intervenció de la Generalitat”, va dir Ribó, que col·laborarà amb la justícia en el cas Castor.
Finalment, el Síndic demanarà explicacions a la Defensora del Poble de la UE sobre la seua manca de resposta a les peticions de la Plataforma en Defensa del Sénia.
LA FRASE
LA XIFRA
Expedient d'ofici
La primera queixa que han rebut al Síndic de Greuges del Castor ha estat aquesta setmana. Tot i la crisi sísmica registrada a la tardor passada a la costa de l'Ebre, no van rebre cap queixa ni consulta. “Vam obrir un expedient d'ofici el 2 d'octubre passat, ens vam adreçar al govern català, a la Defensora del Pueblo i al Síndic del País Valencià”, va explicar Ribó. Amb tot, Alcanar juntament amb Tortosa van ser els municipis ebrencs que van formular més queixes i consultes al Síndic durant el 2013. En total, el Síndic va rebre 138 queixes i 105 consultes la qual cosa representa un 1,6% del total de Catalunya. La Diputació de Tarragona és l'administració que ha generat més peticions d'intervenció del Síndic, seguida dels ajuntaments d'Alcanar i Tortosa. Pel que fa a la col·laboració amb el Síndic, l'Ajuntament tortosí ha registrat un temps de tramitació lleugerament millor al de la mitjana d'ajuntaments catalans. En aquest sentit, l'Ajuntament de Tortosa ha trigat 91 dies a respondre les peticions del Síndic, mentre que la mitjana d'ajuntaments en tarden 104.