El cabal de l'Ebre afavoreix la producció de musclos al Delta
La Federació de Productors de Mol·luscos estima que se n'extrauran 4 milions de quilos a les badies dels Alfacs i el Fangar
Faran cloïssa amb la marca Marisc del Delta
Els primers mesos de l'any el cabal de l'Ebre ha estat d'un mínim de 500 metres cúbics per segon, un volum d'aigua allunyat del que preveu el pla hidrològic de la conca de l'Ebre (que molts mesos el fixa inferior als 100 metres cúbics per segon) i que ha afavorit clarament la producció aqüícola a les badies dels Alfacs i el Fangar. “Hi ha molt musclos i de molt bona qualitat, gràcies a l'aigua de l'Ebre”, ha assegurat el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel), Gerard Bonet. Fa unes setmanes que s'extreuen musclos dels Alfacs i en pocs dies començarà la campanya al Fangar, amb la previsió d'arribar conjuntament als 4 milions de quilos.
A més de l'aportació d'aigua del riu, també ha fet incrementar la producció que els musclaires utilitzessen llavor pròpia per la sembra l'any passat. “L'agost passat no vam patir episodis de mortalitat de la cria de musclo per la pujada de la temperatura de l'aigua, així que els productors no han hagut de sortir a comprar-la a Itàlia”, ha comentat Bonet. L'elevat preu de la cria de musclo fa que els aqüicultors sembren menys exemplars, amb la qual cosa la producció de l'any següent se'n ressent. Però els aqüicultors del Delta sí que han tornat a patir aquest mes de juny mortalitat de la cria d'ostra i la producció es limitarà a uns 300.000 quilos.
D'altra banda, Fepromodel inclourà enguany la producció de cloïssa de les badies a la marca Marisc del Delta. Actualment, la producció es limita a unes 20 tones però després dels estudis que ha realitzat l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) s'ha comprovat la viabilitat d'aquest cultiu. “Fins ara es feia cloïssa de manera discontínua, però ara en farem tot l'any”, ha explicat Bonet. Així, Fepromodel preveu que la producció de cloïssa als Alfacs i el Fangar podria arribar a les 20.000 tones i ocupar més d'un miler de treballadors (ara el sector té 270 treballadors directes). Per intensificar el cultiu és indispensable disposar d'aigua dolça en quantitat i qualitat.
LA FRASE
LA XIFRA
L'IRTA aconsegueix fer llavor d'ostra sense virus
Els aqüicultors del Delta importen la llavor d'ostra de França o Itàlia, una llavor que porta un virus que es desenvolupa quan la temperatura de l'aigua puja (a la primavera) i acaba causant-ne la mortalitat. És per això que la producció s'ha reduït un 70% els darrers anys, tot i que l'increment del preu ha afavorit que es continue el cultiu. Els darrers treballs de l'IRTA són força esperançadors pel sector, ja que ha aconseguit produir llavor d'ostra sense virus. L'IRTA selecciona reproductors d'ostra adaptats a les condicions del Delta, els indueix la posta per obtenir les larves i les alimenta amb fitoplàncton fins que tenen la mida adequada per cultivar-se a les badies. La previsió de l'IRTA és produir enguany 5 milions d'exemplars de cria d'ostra, una quantitat que doblarà la del 2015, amb l'objectiu de fer tota la cria d'ostra necessària per al Delta i per exportar-ne. “Els resultats del treball de l'IRTA són positius i ara esperem veure com responen els bivalves, que tot i estar lliures del virus, no sabem què passarà una vegada introduïts a les badies”, ha manifestat el gerent de Fepromodel. “Per aconseguir generacions resistents hauran de passar tres o quatre anys”, conclou Bonet.