Medi ambient

Massa sal als camps d'arròs

Els productors del delta de l'Ebre alerten que la inundació amb aigua de mar ha perjudicat alguns arrossars

Comença la collita, que serà de 120.000 tones

Troben un altre focus de cargol poma al marge dret del Delta

La campanya de collita de l'arròs al delta de l'Ebre ja ha començat amb la sega de les varietats més primerenques, com ara l'arròs bomba i el llarg, i si el temps ho permet els pròxims dies l'activitat serà frenètica per recol·lectar tota la producció. Una campanya que el sector arrossaire sosté que serà “normal” quant al volum, unes 120.000 tones segons la previsió de les cooperatives i el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP). “Les dues últimes campanyes han estat molt bones, enguany ens quedarem amb un volum normal, però esperem que de molta qualitat”, assenyala el president de la Cambra Arrossera del Montsià, Miquel Fàbregas.

El clima d'aquest estiu no ha afavorit el creixement de l'arròs i, juntament amb les pluges dels darrers dies, està retardant una mica la sega. No és, però, el volum global de producció el que més neguiteja el sector arrosser, sinó que ho és la pèrdua registrada en alguns camps que es van inundar amb aigua salada l'hivern passat per combatre la plaga del cargol poma. Caldrà esperar al final de la campanya per avaluar què ha passat en aquestes parcel·les, però el sector assegura que l'excés de sal al camp ha fet malbé l'arròs. “La salinització ha estat una solució salomònica, perquè, si bé és cert que ha eliminat el cargol poma, també ha matat l'arròs a les zones on el terreny és més argilós i és més difícil d'extreure la sal”, explica el responsable del sector de l'arròs d'UP, Dani Forcadell. El Departament d'Agricultura va negar amb aigua salada una superfície de 3.406 hectàrees del marge esquerre del delta de l'Ebre dintre del pla de xoc contra el cargol poma, una mesura que aquest hivern es pretén repetir i incrementar-ne la superfície, ja que la seua eficàcia contra el mol·lusc invasor és total. “Els pagesos tenen ara un altre problema: el grau de salinitat del sòl que fa perdre una part de la collita”, diu el president de la cooperativa Arrossaires del Delta de l'Ebre, Jordi Casanova. “Hi ha arrossars amb un aspecte molt lleig, que han passat del color verd al negre. S'haurà d'analitzar quants dies es van netejar els camps amb aigua dolça després de la inundació amb aigua de mar”, hi afegeix Forcadell.

Tot i les mesures per combatre el cargol poma –la inundació amb aigua salada, l'assecament i els tractaments amb saponina o cianamida càlcica–, el mol·lusc invasor continua escampant-se per la xarxa de reg del Delta. “El camp està net, però la xarxa de reg continua contaminant-se”, lamenta Casanova. I no només al marge esquerre del delta de l'Ebre, sinó que cada vegada són més freqüents els focus al marge dret. “La setmana passada vam tancar el canal per netejar-lo, perquè es van localitzar exemplars adults de cargol poma a Amposta, i en una séquia secundària es van trobar postes”, comenta el president de la Cambra del Montsià.

L'elevada salinitat del sòl és un problema afegit en alguns camps del Delta, que enguany té menys collita perquè els quironòmids van afectar l'arrel al principi de la campanya i el vent va castigar l'espiga durant la floració. A més, les elevades temperatures de les últimes setmanes i la humitat han afavorit la proliferació de fongs. Quant al preu de l'arròs, serà un 2% inferior al de la campanya passada i es limitarà a 280 euros per tona. “A diferència d'altres cultius, el preu de l'arròs resisteix, però les despeses de maquinària, adobs, fitosanitaris, etcètera, s'incrementen any rere any”, explica Forcadell.

Reclam turístic

El delta de l'Ebre també aprofita la sega de l'arròs com a reclam turístic; així, diversos municipis organitzen festes tradicionals i jornades gastronòmiques coincidint amb l'època de recol·lecció del cereal. Enguany, la Diputació de Tarragona difondrà de manera conjunta aquestes festes per tal d'arribar millor al potencial visitant. Aquest diumenge tindrà lloc la festa de la sega a l'Ampolla i Deltebre; la setmana que ve es faran actes a Sant Jaume d'Enveja; el 5 d'octubre, a Amposta, i l'últim lloc on se celebrarà la sega serà als Muntells, el 12 d'octubre, quan la collita ja estarà acabada si es compleixen les previsions del sector. Tot i que actualment el conreu de l'arròs està mecanitzat, les festes de la sega exhibeixen com es recol·lectava l'arròs a cop de falç i com es transportaven les garbes fins a l'era per batre-les i extreure els grans d'arròs. També es fan actuacions musicals tradicionals i jornades gastronòmiques en què l'arròs és el plat estel·lar. A Amposta i l'Ampolla les jornades de gastronomia s'allargaran fins al mes d'octubre.

280
euros
per tona d'arròs és el preu a què es cotitza aquest any el cereal, un 2% menys que l'any passat.
120.000
tones
d'arròs és la producció que es recollirà enguany al delta de l'Ebre, inferior a la de la campanya passada.

La barrera elèctrica al riu, en fase d'estudi

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) està estudiant la possibilitat d'instal·lar una barrera elèctrica al riu Ebre, a l'altura d'Amposta, per evitar que la plaga del cargol poma s'estengui riu amunt. Tot i que el president de la CHE va anunciar aquesta actuació la primavera passada, durant una visita al Delta, fonts de la CHE han assegurat que els tècnics no han conclòs encara que aquesta mesura sigui efectiva. En aquest sentit, la CHE preveu fer alguna actuació al riu aquesta tardor per frenar el mol·lusc invasor, però encara no ha decidit quin tipus de mesura emprendrà. Segons les prospeccions dutes a terme pels tècnics, el cargol poma no és present a la zona de domini públic hidràulic. Per la seua banda, Unió de Pagesos lamenta la “lentitud” de la CHE a l'hora d'actuar. “El cargol és a 500 metres d'Amposta i les illes de Sapinya i Gràcia estan envaïdes, no sé què espera la CHE per implicar-s'hi, com ja ho han fet la Generalitat i el sector arrosser”, afirma el responsable del sector de l'arròs d'UP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona