Medi ambient

Terrassa calcula que retirar 118.000 arbres caiguts de l'entorn val 880.000 euros

El president de la Diputació de Barcelona reitera que hi ha un fons d'ajudes sense un import fix, que es donaran en funció de l'afectació a cada municipi

Les destrosses per l'episodi de vent del 9 de desembre passat a l'entorn natural de Terrassa suposarà pel cap baix una inversió de 880.000 euros per poder retirar abans de l'estiu els 118.000 arbres que l'Ajuntament de Terrassa ha calculat durant aquest temps que han caigut o que han quedat molt malmesos. La part més afectada de l'anella verda està situada a les finques de Can Bonvilar (35.000 exemplars), ja que l'afectació més elevada es va registrar a la banda est del municipi, que va afectar també Mossèn Homs (5.000) i Can Casanovas (1.800). Aquestes són zones properes a Sabadell i Castellar, on entre les dues ciutats van quantificar uns 450.000 arbres caiguts. Al nucli urbà se n'han retirat 300 de carrers i places, 100 al cementiri i molts dels 700 que van caure en parcs i jardins.

El consell municipal de medi ambient va conèixer dimecres passat la magnitud d'aquesta tragèdia natural que ha afectat sobretot pins blancs de gran altura i diàmetre i, en menor mesura, pins pinyers i alguns roures i alzines. La quantificació econòmica calcula la valoració de la retirada dels arbres en l'àmbit públic, ja sigui boscos, camins i torrents, en 445.000 euros, mentre que la resta, 433.000 euros, pertanyen a terrenys en mans de propietaris privats. Durant tot aquest temps dos equips de personal de Medi Ambient i del servei de Gestió de l'Espai Públic, a més de voluntaris forestals i una empresa privada, han actuat per netejar una vintena de punts. Els costos no comptabilitzen la reparació de la coberta del centre d'interpretació ambiental de Can Bonvilar ni el de les depuradors del torrent del Salt i Font de l'Espardanyera, entre d'altres.

Tant el consistori com l'Associació de Propietaris per a la Sostenibilitat de les Finques Agrícoles i Forestals de Terrassa i Matadepera, en col·laboració amb el Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona, busquen fórmules per retirar com més aviat millor aquesta massa forestal i recuperar els boscos abans de l'estiu. El president de la Diputació, Salvador Esteve, va recordar dijous que estan recollint tota la informació dels ajuntaments dins el protocol d'actuacions de suport que es traduirà en ajudes en funció de cada cas, ja que no hi ha una partida fixa. Les principals poblacions afectades –Terrassa, Sabadell, Rubí, Castellar, Sentmenat, Matadepera i Ullastrell– també han fet arribar els informes de petició d'ajudes a la Generalitat per valor de 4,6 milions.

LA XIFRA

35.000
arbres
van caure només a la zona est de Mossèn Homs, la més afectada de l'anella verda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona