Medi ambient

Creen petits aiguamolls al baix Ter i al Llémena

L'objectiu és recuperar poblacions de tortuga d'estany i altres rèptils i amfibis

El Consorci del Ter ha creat aquest hivern dotze petites basses efímeres i dotze basses temporànies mediterrànies a les riberes del baix Ter i a la desembocadura del riu Llémena amb l'objectiu que constitueixin un hàbitat adequat per als amfibis i els rèptils. L'actuació s'emmarca en el projecte LIFE Potamo Natura –cofinançat per la Comissió Europea– per la conservació de la fauna fluvial d'interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga.

L'objectiu concret és que aquests petits aiguamolls serveixin per a la recuperació directa de les poblacions de tortuga d'estany (Emys orbicularis) i la millora de les poblacions d'altres espècies d'herpetofauna d'interès europeu, com són la tortuga de rierol (Mauremys leprosa), el tritó verd (Triturus marmoratus), el tòtil (Alytes obstetricans), el gripau d'esperons (Pelobates cultripes), el gripau corredor (Bufo calamita) i la reineta (Hyla meridionalis). En el cas de la tortuga d'estany està previst que s'alliberin des d'ara i fins al 2017 150 exemplars procedents d'un programa de reproducció en captivitat que es du a terme al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera.

La desaparició de les basses temporànies mediterrànies es considera la principal causa de la regressió i la fragmentació de les poblacions d'aquestes espècies, i és per això que es considera essencial la recuperació de petites zones inundables de caràcter temporal associades a la dinàmica fluvial, però independents de la llera urinària (d'aigües baixes).

Les actuacions dutes a terme fins ara han estat en els termes d'Anglès, Bescanó i Sant Gregori, en zones de domini públic hidràulic o bé en altres terrenys de titularitat pública, i aigües amunt de la ciutat de Girona. L'hivern que ve es crearan noves basses en trams fluvials en aigües avall de Girona. En total, el 2016, s'hauran creat 24 noves basses de menys de 50 metres quadrats i d'escassa profunditat, menys d'un metre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona