Medi ambient

Ramaders d'Osona es queixen dels atacs de voltors

Estan descontents de la poca resposta que obtenen de l'administració en aquests casos, que van a l'alça

Els ramaders osonencs estan desesperats. I és que els atacs dels voltors al seu bestiar s'han incrementat, sobretot a la zona d'Orís. Ho atribueixen a la posada en marxa del centre de tractament de residus de l'abocador, que ha fet que no hi hagi matèria orgànica i, per tant, que no tinguin menjar i hagin d'anar a buscar-lo a altres llocs. Sense anar gaire lluny, per Setmana Santa un centenar de voltors van matar una vaca i el seu vedell acabat de néixer a l'explotació La Portella. El 2014 hi va haver tretze denúncies de ramaders per atacs de voltors, cap de declarat positiu, i, per tant, es van quedar sense indemnització de la Generalitat. Aquest any ja hi ha hagut cinc denúncies a la comarca.

Santi Teixidor, responsable de La Portella, explica que el dilluns de Pasqua es van trobar la vaca i el vedell morts. En aquest cas “no hi érem nosaltres”, però la setmana anterior també els van matar un vedell “en només mitja hora, el temps d'anar d'un ramat a l'altre”. La queixa dels ramaders també ve motivada perquè pràcticament tots els casos d'atacs de voltors que denuncien els declaren negatius, “perquè s'ha de demostrar que els animals estaven vius abans de l'atac”. Teixidor no en té cap dubte: “En el nostre cas eren vius segur. Bé que se'ns moren altres animals i no ens queixem pas, oi?”

Des de la Generalitat, el cap del servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals, Ricard Casanovas, insisteix que “els voltors no estan preparats per atacar, són carronyaires”. Catalunya és l'única comunitat autònoma que indemnitza els atacs de voltors des del 2008. Però dels 223 casos denunciats entre el 2011 i el 2013, només 12 d'han acabat considerant com a positius i s'ha indemnitzat l'explotació ramadera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona