Els ‘drones' vigilaran la regeneració dels boscos lleidatans cremats
Amb les aeronaus es poden prendre imatges detallades de la massa forestal del país
Permet identificar espècies i el pla ja s'ha aplicat a l'estany d'Ivars
El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) ha començat a utilitzar drones per fer investigacions en el camp de l'ecologia, com, per exemple, veure com es regenera la vegetació afectada per incendis com ara les àrees cremades anys enrere a les comarques de Lleida i del Pirineu. Així, doncs, a través d'imatges recollides mitjançant els drones els investigadors han pogut identificar i analitzar espècies concretes i fins i tot han pogut fer mapes de vegetació molt ben detallats.
“Treballar amb drones per investigar donarà un impuls a la ciència catalana en el camp ambiental, ampliarà les seves possibilitats tecnològiques i promourà aquesta tecnologia en les recerques dels nostres opinadors”, va destacar Denis Boglio, el director del CTCF, segons unes declaracions que recull l'Agència Catalana de Noticies (ACN). Lluís Brotons, investigador del CSIC, va dir que aquestes naus “tenen un enorme potencial en camps com l'ecologia forestal i la biologia de la conservació”.
Aquest 2015, amb la col·laboració de l'administració, també s'ha investigat amb drones al Parc dels Aiguamolls de l'Empordà i al Consorci de l'Estany d'Ivars. En aquest cas, s'ha fet un seguiment per veure com espècies aquàtiques nidifiquen en canyissars de difícil accés.
LA FRASE
Denuncien l'obra d'una pista a Cabó
L'organització ecologista Ipcena va denunciar ahir que s'està construint una pista forestal a la Solana de Cabó que està danyant un camí de ferradura que va ser declarat per l'Ajuntament d'aquest municipi com un bé cultural d'interès local (BCIL).
Assegura que aquesta nova pista, que tindrà sis quilòmetres de llarg, afecta irreversiblement al camí tradicional. El secretari general d'Ipcena, Joan Vázquez, al·lega que les condicions amb les quals s'està fent el camí són totalment “il·legals” i que ni tan sols “ha sortit informació pública ni s'ha fet concurs d'adjudicació, tot i que supera els 90.000 euros de pressupost”, segons unes declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN). La pista s'ha d'utilitzar en cas d'incendi, però Vàzquez afirma que “les condicions del camí no deixaran passar els camions de bombers”.
Per la seva part, l'alcalde de Cabó, Josep Marquès, argumenta que la pista es va promoure a través de l'Associació Comunal de Boscos i Terrenys de la Vall de Cabó i té el suport dels caçadors i veïns.