Medi ambient

El govern aprova les obres de connexió elèctrica a les salines del delta de l'Ebre

El Departament de Territori dóna l'últim permís necessari per fer una línia d'alta tensió submarina als Alfacs

El projecte s'executarà per trams

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha autoritzat l'inici de les obres de construcció d'una línia elèctrica submarina d'alta tensió a la badia dels Alfacs. També ha concedit la concessió d'ocupació del domini públic marítim terrestre per un termini de 24 anys. “Són els últims permisos indispensables per poder començar l'obra”, va explicar ahir el gerent d'Infosa, l'empresa que explota les salines de la punta de la Banya, Joan Sucarrats. Així, després de més d'una dècada reivindicant la necessitat d'una actuació per garantir el subministrament elèctric a les salines del Delta, que sovint quedava interromput pels temporals, les obres són a punt de començar. “Els treballs es duran a terme per trams”, va manifestar Sucarrats, que preveu que la setmana vinent s'obri ja una rasa a les salines. Pel que fa als treballs a la badia, la previsió és fer-los al setembre i en un període de quatre mesos l'obra estarà finalitzada.

Les obres tenen un cost de 800.000 euros, un 50% del qual el finançarà Infosa; un 30%, Endesa (promotora de l'obra), i el 20% restant anirà a càrrec de la Generalitat. El cable elèctric anirà soterrat a un metre de fondària sota el llit marí al llarg dels 4.600 metres centrals de la traça dins de la badia dels Alfacs. Pel que fa al punt de sortida de la línia elèctrica, serà al costat del canal de Sant Pere, mentre que l'arribada es farà a les salines. Bàsicament el traçat anirà en línia recta, menys un petit tram en què s'esquivaran les muscleres per no afectar-les. Tot i que la tècnica d'instal·lació del cable té un baix impacte sobre el medi, s'han dictat un seguit de mesures preventives i correctores per minimitzar l'efecte sobre l'aigua de la badia, les muscleres, les praderies de fanerògames o altres espècies com ara la nacra, un bivalve de grans dimensions. Pel que fa a les tasques d'excavació a l'aigua, s'hauran de fer en temps d'aigües tranquil·les.

LA XIFRA

0,8
milions
d'euros és el pressupost de la instal·lació de la línia elèctrica submarina a la badia dels Alfacs.

Desmantellar la línia aèria del Trabucador

La instal·lació d'una línia elèctrica submarina a la badia dels Alfacs permetrà desmantellar la línia aèria que recorre el braç del Trabucador, que suposa una afectació molt alta sobre el paisatge, un risc de col·lisió per als ocells i un perill per als practicants d'algunes activitats esportives a la badia com és el cas del surf de vela. Sovint els estels de surf s'enreden a la línia elèctrica i provoquen talls en el subministrament elèctric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia