Medi ambient

S'avança el rescat de peixos a la xarxa de reg

Els exemplars queden atrapats en tancar els canals del Delta

Faran una rampa per a la fauna íctica a Ascó

El Parc Natural del Delta de l'Ebre ha començat la campanya de rescat de peixos atrapats a la xarxa de reg per l'avançament de l'assecament dels arrossars, una mesura que s'ha adoptat per combatre la plaga del cargol poma. El tancament del pas de l'aigua pels canals provoca que bona part dels peixos queden atrapats i els sigui impossible arribar a les basses o al mar. La tècnica que s'utilitza per rescatar els peixos és la pesca elèctrica i els exemplars es recullen, seleccionats per espècies, es pesen, i finalment s'aboquen en un dipòsit especial per transportar-los i alliberar-los al riu.

A més de recuperar els peixos atrapats, aquests treballs permeten conèixer l'estat i l'evolució de les poblacions presents als canals, que són un reflex de les del riu Ebre. En aquest sentit, el Parc Natural del Delta considera interessants les dades referents a espècies amenaçades, com ara la bavosa de riu, la saboga o l'anguila. També s'obté informació sobre les espècies invasores que colonitzen l'Ebre, com el silur.

Totes aquestes dades s'incorporen al seguiment i accions establertes dins del projecte Life Migratoebre, que té com a objectiu, entre d'altres, potenciar la connectivitat ecològica al tram baix del riu Ebre. Precisament per facilitar el pas dels peixos per l'Ebre, el projecte Life preveu la instal·lació d'una rampa a l'assut d'Ascó abans de final d'any. “Ja tenim l'autorització de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre per executar l'obra”, ha explicat el director de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece), Joan Martín. Més endavant hi ha previst instal·lar un ascensor per a peixos a l'assut de Xerta, on ja existeix una rampa per a peixos però molts no poden superar-la. Uns sensors i un sistema d'infrarojos detectaran quan els peixos són a l'interior de l'ascensor i s'activarà. Aquest projecte, cofinançat per la Unió Europea, té un cost d'1,5 milions d'euros i s'allargarà fins al 2018. En l'última fase del projecte Life hi ha prevista la reintroducció de l'esturió, una espècie desapareguda de l'Ebre. Els exemplars que s'alliberaran al riu portaran un GPS per poder fer un seguiment dels seus moviments.

LA FRASE

Ja tenim l'autorització de la CHE per instal·lar una rampa de peixos a Ascó
Joan Martín
director de l'IDECE

LA XIFRA

1,5
milions
d'euros és el pressupost del Life Migratoebre, que pretén potenciar la connectivitat ecològica del riu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.