Medi ambient

Proves pilot a l'Alt Empordà de cara al canvi climàtic

Als boscos de Requesens i a la conca de la Muga, el projecte Life Medacc experimenta estratègies per millorar la gestió dels boscos, de l'aigua i de l'agricultura, per adaptar-se al canvi climàtic

“El canvi climàtic és una realitat, i la necessitat d'adaptar-s'hi ha de ser l'oportunitat per fer canvis necessaris que no hem sabut fer fins ara”, diu Gabriel Borràs, cap d'àrea a l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic. A la conca de la Muga la diagnosi és imparable: el cabal de la Muga ha disminuït d'un 50% en 65 anys, la pluviometria s'ha reduït d'un 12% (es preveu que es reduirà d'un 10% més d'aquí al 2050) i es calcula que les temperatures han pujat 1,7 graus. En zones com ara els boscos de Requesens, aquesta situació, combinada amb l'abandonament rural, provoca que els boscos siguin més fràgils i vulnerables en cas d'incendi. Per això aquesta àrea ha estat escollida per situar-hi parcel·les d'experimentació en gestió forestal pel projecte Life Medacc. Eduard Pla explica des del Craef (recerca en ecologia terrestre) que s'hi han practicat aclarides del bosc, tallades de selecció, per facilitar una estructura regular del bosc, estimular-ne la regeneració i alhora millorar la qualitat i la humitat del sòl.

Els anys de sequera, cada vegada més freqüents, també afecten la gestió de l'aigua des de l'embassament de Darnius-Boadella, per proveir la població i per l'agricultura. Adaptar-se, en aquest cas, significa estalviar, i Robert Savé, de l'IRTA, que també intervé en el projecte Life Medacc, explica que el pla per a la millora de l'eficiència de reg a les comarques gironines està comportant estalvis d'un 10% en cultius com el de blat de moro, i que cal un increment de la tecnificació del reg.

El conseller de Territori, Santi Vila, que ahir visitava els treballs que s'estan fent a l'Empordà per avaluar la capacitat d'adaptació al canvi climàtic, resumia així la situació: “El canvi climàtic és ja una realitat, hem d'actuar de manera responsable, en el sentit dels països més avançats, i treballar per adequar la nostra forma de vida a la nova realitat.” En aquest sentit, l'Alt Empordà i aquestes proves pilot han de permetre passar del discurs a la pràctica.

Un projecte de 5 anys per provar noves solucions

El projecte Life Medacc té una durada de 5 anys (2013-2018) i està cofinançat per la Unió Europea, que hi aporta 1,27 milions d'euros d'un pressupost total de 2,54 milions. Sota el paraigua de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, hi intervenen el Creaf (recerca en ecologia terrestre), l'IRTA (investigació i tecnologia agroalimentària) i l'IPE (Institut Pirinenc d'Ecologia). L'objectiu és provar noves solucions per adaptar-se al canvi climàtic, a tres conques representatives del país: la Muga, el Ter i el Segre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.