Medi ambient

Iberpotash ha de retirar les muntanyes de residus

L'Audiència de Barcelona confirma que la societat ha de netejar les zones de Súria i Sallent i els pous contaminats

La fiscalia de Medi Ambient demanarà que s'executi de forma ”immediata”

La societat minera Iberpotash ha de retirar les conegudes muntanyes de residus (formades per sal amb compostos orgànics i volàtils) de les seves instal·lacions de Súria i Sallent, a més de netejar diversos pous d'aigua contaminats al Bages. Així ho estableix la secció vuitena de l'Audiència de Barcelona, que ha confirmat la condemna de l'empresa per un delicte contra els recursos naturals, dictada pel jutjat penal número 1 de Manresa. Aquesta resolució és un triomf per a les acusacions particulars, exercides per Josep Planas i el col·lectiu ecologista L'Alzina, a més de la fiscalia. Precisament, el fiscal de Medi Ambient, Antoni Pelegrín, va informar ahir que com que la sentència ja és ferma ara es demanarà que es compleixi “de forma immediata”.

El tribunal només ha acceptat la rebaixa de la condemna als directius Rafael Eduardo Sánchez, Antonio Luis Sánchez i José Ramón Membrilla de dos anys de presó a un i mig per dilacions indegudes, en considerar que el procés ha durat més de deu anys. Amb tot, l'Audiència retreu als tres directius que van actuar per omissió ja que, malgrat que podien haver adoptat mesures a l'abast dels seus càrrecs per evitar els danys generats pels abocaments de l'activitat de l'empresa, cap d'ells les va aplicar.

En el recurs contra la primera condemna, Iberpotash va al·legar que la restauració imposada pel jutjat penal de Manresa posaria en perill la viabilitat de l'empresa. L'Audiència, però, manté que amb els abocaments la societat “no només ha ocasionat un greu risc ambiental sinó també per a la salut de les persones”. I li replica que la jutgessa detalla tots els pous que s'han d'arreglar, com ara els que hi ha a les zones de Callús i Santpedor.

LA XIFRA

1,6
anys de presó
en lloc de dos és la rebaixa de la pena que l'Audiència de Barcelona ha acceptat per a tres directius

Denúncies que van començar fa onze anys

En la sentència, la secció vuitena ha acceptat rebaixar la condemna de dos anys de presó a un any i mig als tres directius d'Iberpotash (amb cap de les dues penes entrarien en un penal) en aplicar-los dilacions indegudes “molt qualificades” perquè els fets delictius són de fa onze anys. El tribunal recorda que va ser el 1997 quan els veïns van denunciar la presència de lixiviats a l'empresa i al pou de Cabanasses, la investigació policial va ser feixuga i la causa finalment es va dur al jutjat de Manresa l'any 2012.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona