Medi ambient

Els veïns impedeixen la tala dels plataners a Cadaqués

Una concentració va impedir ahir que s'iniciés la tala dels arbres

L'empresa que havia de fer els treballs ha renunciat a fer-los

L'Ajuntament manté que s'iniciaran els treballs quan es pugui

El primer assalt ha estat per als defensors dels arbres. L'Ajuntament de Cadaqués havia anunciat que aquesta setmana s'iniciaria la tala de dinou plataners de l'avinguda Caritat Serinyana, però ahir no va poder ser. A les vuit del matí una quarantena de veïns es van concentrar a l'entrada del poble (impedint el pas dels vehicles per l'avinguda) i van formar una cadena humana al voltant d'alguns dels arbres pendents de ser talats i cridant consignes a favor del seu manteniment. En presència dels mossos d'esquadra –que no van haver d'intervenir en cap moment–, quan cap a les 8.15 h va aparèixer el representant de l'empresa encarregada d'iniciar els treballs de tala, va quedar clar que els treballs no començarien en aquelles condicions. La concentració es va dissoldre al voltant de les 10 h, després que els manifestants entreguessin a l'Ajuntament unes 3.500 firmes recollides en contra de la tala d'aquests plataners. Hugo García, un dels portaveus d'aquesta mobilització veïnal, explicava ahir que la mobilització es mantindrà i que s'ha format un “grup de vigilància” a les xarxes socials per tornar a mobilitzar els veïns si l'Ajuntament vol començar la tala.

L'empresa hi renuncia

A conseqüència d'aquesta situació, l'empresa que havia de fer els treballs de tala hi ha renunciat. “Hem quedat d'acord amb l'Ajuntament que en aquestes condicions no es pot treballar i mentre no s'hagin posat d'acord renunciem a fer la tala”, confirmava ahir un representant de l'empresa Trepa Arboricultura amb qui ha pogut contactar aquest diari. L'alcalde, Josep Lloret, treu importància a l'incident i assegura que l'actuació es mantindrà. “Jo mateix ja havia deixat clar a l'empresa que ha de fer els treballs que no muntarem un espectacle, i que no cal començar els treballs si hi ha una manifestació. Ahir vam començar per un altre costat, perquè també s'ha d'actuar en cinc arbres (dos dels quals són xiprers), en altres punts del poble, a prop de l'església i al passeig. Per la resta començarem quan puguem”, diu l'alcalde.

Lloret deixa clar, doncs, que continua defensant que dinou plataners s'hauran de talar per a la seguretat dels vianants; o dit d'una altra manera –com feia ahir el govern municipal en un comunicat–, “l'Ajuntament de Cadaqués salvarà 14 plataners” dels 33 que hi ha a l'avinguda Caritat Serinyana. L'alcalde insisteix que el consistori no pot fer cas omís d'un informe elaborat per tècnics (i publicat al web de l'Ajuntament) que alerta del perill.

Seguretat dels vianants

“A ningú li agrada talar arbres, però no podem quedar-nos amb els braços plegats i esperar que hàgim de lamentar víctimes. Si passa alguna cosa, la responsabilitat és de l'Ajuntament, no de qui es manifesta contra la tala”, diu Lloret. Segons els opositors, en canvi, només un dels arbres estaria mort, i afirmen que la resta s'han d'intentar salvar. Un altre punt de desacord és la decisió de no replantar els arbres a la part baixa de l'avinguda, on la vorera és més estreta. “Només volem que s'hi pugui passejar i facilitar l'accés a les persones en cadires de rodes o amb cotxets de mainada”, diu Lloret. L'oposició veïnal, en canvi, vol que si s'han de talar arbres també es replantin tots.

LES FRASES

La mobilització és la demostració que el poble ha respost per no perdre una part de la seva història
Joan Figueras
portaveu de CiU (A l'oposició)
No volem fer un espectacle. Hem començat per un altre costat i ho farem quan puguem
Josep Lloret
Alcalde de cadaqués (ERC)
Hem constituït un grup de vigilància per evitar que comencin quan no hi siguem
Hugo García
portaveu dels contraris a la tala

Entreguen 3.200 signatures en contra de la tala

Al final de la concentració d'ahir, el moviment veïnal que s'oposa a la tala dels arbres va entregar oficialment a l'Ajuntament unes 3.200 signatures en contra de la tala. La major part s'han recollit mitjançant la plataforma en línia change.org i unes 350 s'han recollit manualment. Bona part d'aquestes últimes es van aconseguir en l'acte que va tenir lloc per Setmana Santa, que va reunir unes 250 persones. En aquell acte, el manifest titulat Salvem ses arbres, que va llegir Isona Passola, demanava que “no es talli ni un arbre sa”, que els malalts “es facin guarir per especialistes” i que només es talin els arbres morts i que aquests siguin substituïts. Els arguments principals del moviment són la defensa d'“un patrimoni comú” i de la imatge característica de l'entrada de Cadaqués. L'oposició municipal, que encapçala Joan Figueras (portaveu de CiU i anterior alcalde), dóna suport a la protesta. “El poble ha respost per no perdre una part de la seva història”, deia ahir Figueras en relació amb el fet que la tala no s'hagi pogut iniciar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.