Medi ambient

La cova de Mura reobrirà amb un recorregut interior fix

La nova ruta farà que la presència de persones no molesti els ratpenats que hi viuen ni malmeti els seus valors geològics

És una cavitat que s'endinsa en les entranyes de la roca, característica del massís de Sant Llorenç

La cova de Mura, una de les més característiques del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, tornarà a obrir-se al públic després dels treballs realitzats per millorar la seguretat. La inauguració oficial s'havia anunciat en un inici per avui dissabte, però finalment s'ha posposat per problemes d'última hora amb el personal que ha de fer de guia de les coves, segons van informar ahir fonts de la Diputació.

Les obres s'han realitzat per garantir la conservació de la cova i la seguretat dels visitants. S'ha habilitat un únic recorregut per fer visitable la cova per a la majoria de persones, amb graons on el pendent és elevat i una passera en un tram inclinat. La ruta farà que la presència de persones no molesti els ratpenats ni malmeti els seus valors geològics. També s'han col·locat punts d'il·luminació de baixa emissió que marcaran el recorregut i faran que la visita sigui més atractiva.

La cova de Mura segueix la tipologia de la majoria de coves del massís de Sant Llorenç: són cavitats que s'endinsen en les entranyes de la roca i que estan produïdes per la mateixa dissolució de les roques a causa d'una aigua que porta carbonats, que són els responsables que es construeixin formes d'una rara bellesa a base d'estalactites, estalagmites i columnes. Les de Mura són d'una sola galeria d'uns 180 metres de fondària i hi destaquen les formacions d'aragonita, un tipus de cristal·lització única al conjunt del massís que acaba fent formes de petites agulles de fins a dos mil·límetres de gruix.

També es té constància dins la cavitat de la presència humana, ja que en excavacions arqueològiques realitzades a la primera meitat del segle XX s'hi van trobar ossos humans i d'animals, així com fragments de ceràmica. Les peces trobades van demostrar que a la cova hi van haver enterraments col·lectius de l'edat de bronze, entre els anys 1500 i 1000 aC.

Gratuït el 2016

A la cova de Mura només s'hi pot entrar si es reserva una visita guiada. Cal contactar amb el Centre d'Informació de Mura. L'excursió surt del mateix centre des d'on, acompanyats d'un guia, es fa un recorregut a peu de 45 minuts fins a la cova i s'inicia la visita a l'interior, que té una durada d'uns 25 minuts. El 2016 les visites seran gratuïtes.

LA XIFRA

180
metres de fondària té la cova de Mura, on destaquen formacions geològiques en forma d'agulla.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona