Medi ambient

Medi ambient

La lluita europea contra el pla hidrològic s'enforteix

Una delegació de la PDE es desplaçarà dimecres a Brussel·les per entregar la queixa contra el pla de l'Ebre

També assistirà a l'aprovació de l'informe de la missió d'eurodiputats al Delta

La lluita europea contra el pla hidrològic de l'Ebre, aprovat pel govern del PP en funcions, continua. Una delegació de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) es desplaçarà el 13 de juliol a Brussel·les per presentar davant la Comissió Europea una queixa contra el pla hidrològic per vulneració de les directives europees d'aigües, aus i hàbitats. A més, la PDE denunciarà que el pla comportarà greus perjudicis mediambientals al tram final del riu i reclamarà la reducció de les 465.000 hectàrees de nous regadius previstes i de construcció de cinquanta embassaments.

“Els tècnics estan ultimant la redacció de la queixa, que serà més completa que l'anterior”, ha explicat el portaveu de la PDE, Joan Antoni Panisello, en referència a la queixa que ja va presentar a Brussel·les el moviment antitransvasament contra l'anterior pla de conca el 2014. Un pla que és pràcticament igual que el vigent i que deixa el tram final del riu eixut, amb un cabal ambiental de 3.009 hectòmetres cúbics anuals.

La queixa que la PDE presentarà dimecres que ve a la Comissió Europea també fa referència a la manca d'una anàlisi de l'estat de les masses d'aigua a la desembocadura. L'objectiu de la PDE és que Europa accepte la queixa i el Tribunal de Luxemburg inste l'Estat a modificar el pla de conca. “En el cas que el govern no canvie el pla hidrològic, s'imposaran sancions econòmiques que, si no es paguen, es descomptaran de fons estructurals europeus”, ha assenyalat Panisello.

La PDE ha decidit presentar la queixa coincidint amb l'aprovació de l'informe sobre el pla hidrològic que ha elaborat la missió d'eurodiputats que el febrer passat van visitar el Delta. Un informe que s'aprovarà dimecres en la Comissió de Peticions del Parlament Europeu i que, tot i no ser vinculant, pot comportar un toc d'atenció per al govern de l'Estat. “Vam demanar assistir a l'acte de lliurament de l'informe i ens ho han acceptat”, ha dit Panisello, que juntament amb els altres tres portaveus de la PDE anirà dimecres que ve a Brussel·les.

Pel que fa al contingut de l'esborrany de l'informe de la missió del Parlament Europeu que va visitar el Delta, presidida per l'eslovac Pál Csáky, és crític amb el pla de conca, qüestiona la política hidrològica del govern del PP perquè no respon a la normativa marc de l'aigua i demana l'increment del cabal ambiental. Amb tot, els eurodiputats catalans d'ERC, ICV, CDC, el PSC i l'exmembre d'UDC Francesc Gambús reclamen que l'informe final, que s'aprovarà dimecres, sigui més contundent i propose la retirada del pla de conca. “Aprofitarem el viatge a Brussel·les per reunir-nos amb els eurodiputats i demanar-los que facin un seguiment”, ha manifestat el portaveu de la PDE.

Piraguada reivindicativa

Demà, diumenge, tindrà lloc la XVI Piraguada en Defensa de l'Ebre, una activitat al riu que començarà a l'embarcador de Xerta, d'on sortiran les embarcacions participants, i acabarà a Tortosa, sota la pintada antitransvasament al mur del riu, on es farà un acte reivindicatiu. En aquesta edició, la piraguada es farà amb clau europea, amb l'objectiu de reforçar la lluita de la PDE davant les institucions europees. L'acte forma part del Big Jump, una campanya europea amb actes a diferents rius europeus per reivindicar-ne un bon estat ecològic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona