Medi ambient

El Bruc vol ampliar la zona de protecció al paratge de les Roques Blanques

L'Ajuntament respon així a l'actuació “il·legal” en una pedrera a principis del mes de juny

Es demanarà també la reposició de la zona malmesa

L'Ajuntament del Bruc vol que s'ampliï la zona de protecció del PEIN Roques Blanques després dels incidents del mes de juny passat, quan un grup de veïns van aturar les obres per obrir una pedrera en un paratge d'alt valor paisatgístic però que estava fora d'aquesta zona protegida. De la mateixa manera, el consistori vol iniciar un procés sancionador a l'empresa que va fer aquests treballs i perquè es reposi la zona malmesa. “Entenem que ho hem de fer no tant pels diners com per una qüestió d'ètica”, assegura l'alcalde, Enric Canela.

Els fets van començar l'1 de juny passat, quan un tècnic de la direcció general de Mines i l'alcalde del Bruc es van desplaçar fins a les roques Blanques perquè els havien informat que hi havia una excavadora que hi treballava. Allà mateix, es va ordenar la paralització de les obres perquè no tenien els permisos pertinents. L'endemà operaris de l'empresa van continuar els treballs i va ser aleshores quan una quinzena de veïns van obligar a parar les obres, que ja havien malmès uns 500 metres de zona boscosa i vegetació.

El conflicte, però, va néixer el 2012, quan es va donar una autorització d'explotació a la zona, però que caducava als dos anys si no s'iniciava l'activitat. Paral·lelament, el propietari de l'explotació va iniciar els tràmits per obtenir el permís d'obres de l'Ajuntament, un procés que no es va arribar a completar. Actualment, el Bruc treballa en l'expedient de modificació de les normes subsidiàries, que permetrà augmentar la protecció dels paratges naturals del municipi.

En un comunicat, el consistori bruquetà qualifica d'“actuació il·legal” els treballs efectuats l'1 i el 2 de juny, ja que “no disposaven de cap llicència de l'Ajuntament”. També recorden que “la zona malmesa és un espai molt sensible des del punt de vista mediambiental” i que té “un alt valor biològic, tant pel que fa a la vegetació com a la fauna i a la importància històrica i paisatgística”. La protecció de les roques Blanques és un dels principals eixos d'actuació de l'actual equip de govern i per això demanaran la reposició de la zona malmesa.

LA XIFRA

500
metres de vegetació
i zona boscosa van quedar malmesos durant els treballs de principis de juny.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia