Medi ambient

Alliberen cinc exemplars de tortuga a l'estany d'Ivars

Procedeixen del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya i l'objectiu és impedir que s'extingeixin

L'espècie és autòctona del país i les zones humides són el seu hàbitat més idoni

Els nens que participen en la Setmana Natural per a Joves de l'estany d'Ivars i Vila-sana van poder conèixer de prop ahir com són les tortugues d'estany. Cinc exemplars d'aquesta espècie, provinents del Centre de Recuperació de Rèptils i Amfibis de Masquefa, van arribar fins a la llacuna d'aigua gràcies a un projecte que duu a terme, des del 2010, el consorci que gestiona l'espai natural, amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (Crarc) i la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Aquest tipus de tortuga és autòctona de Catalunya i actualment està en un alt grau de perill d'extinció. Segons va explicar el director tècnic del Crarc, Joaquim Soler, es tracta d'un tipus d'animal que, ara per ara, no té un hàbitat propi però que se sol adaptar molt bé a l'ecosistema propi de zones humides, com és el de la llacuna d'aigua que hi ha al Pla d'Urgell.

Després que els infants poguessin tocar les tortugues i rebessin les explicacions pertinents per part del director del Crarc, els més petits van ser els encarregats d'alliberar els cinc exemplars, amb els quals ja són una trentena els que es poden trobar a l'entorn natural.

Les tortugues alliberades ahir tenen entre quatre i cinc anys, la qual cosa vol dir que n'hauran de passar sis més perquè arribin a l'edat adulta i comencin a reproduir-se. L'espècie sol pondre entre cinc i set ous cada temporada, però cal tenir en compte que no totes les cries sobreviuen, a causa de les depredacions que hi pot haver per part d'ocells i alguns peixos.

Perquè les tortugues es puguin començar a observar a l'estany amb normalitat, caldrà esperar que n'hi hagi entre 300 i 400 que hi habitin de manera permanent. En aquest sentit, Soler va dir: “Cal tenir en compte que la biologia de la tortuga és molt lenta i, per tant, caldrà esperar 25 o 30 anys per veure resultats.” El projecte de reintroducció a l'estany d'Ivars ha costat 560 euros.

Recerca sobre la seva evolució dins la llacuna

Un xip, a partir del qual s'ha pogut dur a terme un procés de radioseguiment i recaptura de les tortugues, ha ajudat en la recerca sobre l'adaptabilitat d'aquests animals a l'estany d'Ivars i Vila-sana. Els resultats han estat molt positius, fins al punt que ahir, per primera vegada, es va optar per alliberar directament a la llacuna els cinc exemplars de l'espècie. Els anys anteriors s'havia optat per fer-ho en una bassa d'aclimatació, a manera de transició i per després traspassar-los a les aigües de l'estany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona