Medi ambient

municipal

medi ambent

L'Ajuntament de Maçanet combat el pugó amb marietes i microinsectes

Ha adquirit un centenar de caixes d'insectes, que durant el mes de juliol ha penjat en arbres de diferents carrers del municipi selvatà

L'Ajuntament de Maçanet de la Selva ha començat aquest estiu un nou tractament biològic per combatre la plaga de pugó, amb marietes i crisopes. L'any passat ja es va fer una prova pilot, i aquest any, després dels resultats positius obtinguts, s'ha apostat per aquest mètode, no només per anar reduint l'ús de pesticides i herbicides, sinó també per complir amb la nova normativa fitosanitària, que aposta per reduir els productes químics combinant els tractaments tradicionals amb la lluita biològica, segons va explicar el tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Maçanet, Jordi Serra.

En concret, s'han començat a tractar un centenar d'arbres (til·lers, pollancres i carpins), en els quals es dipositen marietes (Adalia bipunctata) i uns microinsectes (Chrysoperla carnea) anomenats crisopes, que són depredadors naturals del pugó. Tot i ser un tractament més car, no té cap tipus d'afectació en el medi ambient ni en les persones i els animals, i es preveu que si es va aplicant de manera continuada cada any es reduirà la incidència de la plaga. L'actuació s'està duent a terme durant el mes de juliol, i cada quinze dies es farà una valoració de la seva efectivitat i un seguiment per si cal aplicar mesures complementàries.

En la prova pilot de l'any passat es va fer el mateix tractament en til·lers, sobretot, i en uns arbres del parc que hi ha al costat del CAP per evitar el tractament amb productes químics, i es va comprovar que el mètode era efectiu per controlar la plaga de pugó. El tractament amb marietes i crisopes ha tingut un cost de 2.000 euros (s'han adquirit un centenar de caixes), que membres de la brigada s'han encarregat de col·locar als arbres en 48 hores. El tractament biològic amb insectes es fa en altres municipis de les comarques gironines, com ara a Girona, Salt i Caldes de Malavella. “En principi, al cap d'uns anys de tractament ecològic s'ha d'haver creat un equilibri”, va explicar Serra, de manera que d'aquí a quatre o cinc anys no caldria un tractament tan intensiu. Les caixetes amb els insectes s'han col·locat als carrers de la Fira, Pirineus, Can Batista, passeig de Sant Llorenç, carrer Europa i a l'entorn de la pista jardí.

LA XIFRA

2.000
euros
és el cost que ha tingut l'adquisició de les cent caixes de marietes i crisopes per lluitar contra el pugó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia