Medi ambient

Repàs a vells camins de la plana selvatana

Un llibre descriu una vintena de senders utilitzats fins al segle XIX

El 70% de la xarxa, pública, és transitable

Un llibre editat pel Centre d'Estudis Selvatans repassa vells camins públics utilitzats abans de la construcció de les carreteres asfaltades. Coordinat per l'historiador Elvis Mallorquí, Cinquanta-cinc llegües de passos oblidats i xarrabascos. Els camins històrics de la plana selvatana (la Selva i el Gironès), l'obra repassa una trentena de senders que tenien sortida o arribada a la ciutat de Girona.

El tram de l'N-II a Girona és del 1851. Els camins descrits formen part del patrimoni, indica Mallorquí. “Aquells camins eren públics. No s'havia de pagar dret de pas. No caldria desamortitzar res. Els ajuntaments podrien reclamar-los i donar-los una nova utilitat. Tenim esglésies, castells, torres, capelles lligades a aquests camins. Potser és la manera d'acostar-se a molts elements del patrimoni”, explica l'historiador i professor de secundària.

Dels camins estudiats, que ara són asfaltats, de terra, emboscats, llaurats, desapareguts o que han deixat pas a un curs d'aigua, “un 70% són transitables. Si es netegessin els camins emboscats i es recuperessin els trams que han estat llaurats o convertits en camps podríem tenir el 90% dels camins històrics”. Alguns dels senders trepitjats són el de Sant Feliu de Guíxols i el camí ral de Barcelona. L'estudi ha permès repassar la Via Augusta, que sortia de Girona i passava per, entre altres pobles, Caldes i Maçanet.

Caure en un ‘xarrabasco'

En el capítol El camí de Caldes, l'hereu de la Via Augusta, de Josep Formiga, Marc Martínez i l'esmentat Mallorquí, es recorden dels xarrabascos de Riudellots. És un mot no recollit per cap diccionari, però “ben viu en molts pobles de la plana de la Selva, de Vidreres a Aiguaviva i de Cassà de la Selva a l'Esparra [Riudarenes]. Indica un sot que pot ser perillós o bé, de manera més genèrica, qualsevol estimball, fins i tot un penya-segat ben profund”, s'hi explica.

A Riudellots hi ha els xarrabascos de can Rautis, de can Conis, de can Morat i can Rubirola. Tots estan situats al llarg del camí antic de Caldes de Malavella a Girona. “No t'acostis al xarrabasco, que hi podries caure!”, diuen al poble.

Mallorquí ha coordinat la feina de dos anys de treball després que el 2014 la beca de recerca de la Selva quedés deserta. També hi han participat Marta Albà, Lluís Ball·llosera, Dolors Grau, Joan Llinàs, Joaquim Mundet, Ricard Teixidor i els esmentats Formiga i Martínez. El volum publicat recentment ja ha estat presentat els últims mesos a Maçanet, Vidreres, Riudellots, Girona i Anglès, entre altres municipis. Posteriorment, hi haurà un segon volum. Entre tots dos es repassaran 25 camins i un total de mig miler de quilòmetres.

LA FRASE

Tots aquells camins són públics. No caldria desamortitzar res. Els ajuntaments podrien donar-los un nou ús
Elvis Mallorquí
Coordinador del llibre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.