Medi ambient

pesca

La llotja de la Ràpita comença la comercialització de cranc blau

Es tracta d'una espècie originària d'Amèrica que es va localitzar al Delta el 2012 i que s'alimenta de mol·luscos i petits peixos

El preu de subhasta és de 4 euros el quilo, i els pescadors ho consideren un complement

Un 80% de peixos de l'Ebre no en són autòctons, sinó que s'hi han introduït per diversos motius i ara hi viuen i es reprodueixen, segons l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA). També passa amb mol·luscos i crustacis, que s'han establert a l'Ebre tot i que són originaris d'altres llocs, però no totes les espècies causen els estralls del cargol poma o el musclo zebrat. Els pescadors de la Confraria de la Ràpita han optat per comercialitzar el cranc blau americà, localitzat per primera cop al delta de l'Ebre al novembre del 2012. “El cranc blau no és una pesca objectiva, els pescadors el capturen sense adonar-se'n però té interès comercial i hem fet les gestions necessàries per poder-lo comercialitzar”, ha explicat el secretari de la Confraria de Pescadors de la Ràpita, Joan Balagué.

El cranc blau està inscrit al llistat d'espècies pesqueres i aqüícoles que es poden comercialitzar a l'Estat, per tant, la Generalitat ha autoritzat la llotja de la Ràpita a incloure aquesta espècie a la subhasta de peix. De fet, és la primera llotja catalana on es ven aquesta espècie, que té alt valor nutritiu i gastronòmic i és força apreciat al mercat nord-americà. “Té molta carn i hi ha qui el considera més bo que la nècora”, manifesta Balagué. L'espècie invasora s'ha començat a comercialitzar aquest agost (durant el juny i juliol els pescadors de la Ràpita han fet veda) i, fins ara, n'han venut uns 40 quilos a llotja. Pel que fa al preu de venda a la subhasta de peix, és d'uns 4 euros el quilo. “És un preu prou bo tot i que tracta d'una espècie nova a la llotja”, ha dit el secretari de la confraria. Els pescadors consideren l'espècie un complement econòmic, mentre que fins fa poc lamentaven que els destrossava les xarxes amb les pinces.

Bona convivència

Tot i que el cranc blau és una espècie omnívora de grans dimensions, que té unes pinces força destructores i que és resistent als canvis de temperatura i salinitat, la seua població no ha crescut gaire ràpidament a la badia dels Alfacs i, de moment, no ha perjudicat altres espècies ni es pot considerar plaga. “No ha afectat la cria de musclo, els nostres principals depredadors són els peixos”, ha assenyalat el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre, Gerardo Bonet.

LA FRASE

El cranc blau americà és una espècie alimentària molt apreciada, té molta carn.
Joan Balagué
SECRETARI DE LA CONFRARIA DE PESCADORS DE LA RÀPITA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia