Medi ambient

estalvi energètic

solidaritat

L'estalvi energètic suma per la lluita contra la pobresa

Mataró, Malgrat i Pineda redueixen més de 20.000 euros les factures de llum, aigua i gas en conjunt en un sol mes

Els diners es reinvertiran en diferents programes socials municipals

Els deu equipaments públics del Maresme que han participat en la segona Marató de l'Estalvi Energètic per la lluita contra la pobresa energètica han aconseguit reduir les factures de consum d'electricitat, d'aigua i de gas més de 20.000 euros en només un mes. Mataró, Malgrat de Mar i Pineda de Mar han estat els ajuntaments de la comarca que es van afegir a la iniciativa, que tenia el suport de la Diputació de Barcelona i que pretenia reduir la despesa energètica inculcant bons hàbits entre els treballadors i usuaris.

L'objectiu principal de l'experiència, que es va allargar durant tot el mes de febrer, era abaixar els consums de diversos equipaments respecte de la mitjana registrada aquest mateix mes durant els tres anys anteriors. Entre les mesures que s'han aplicat hi ha accions senzilles, com ara la reducció d'hores d'ús de la climatització, el tancament dels llums si no eren necessàries, l'ajustament de les cisternes dels inodors per reduir la capacitat d'aigua descarregada o l'apagada de les màquines dispensadores de begudes durant les nits. Unes propostes que, a més, s'han tirat endavant a proposta dels mateixos empleats i dels usuaris dels equipaments.

A Mataró, els edificis participants van ser la biblioteca Antoni Comas, la piscina municipal, l'escola Marta Mata i el poliesportiu Teresa Maria Roca. Entre tots quatre han disminuït el consum d'electricitat un 36%; la climatització, un 33%, i l'aigua, un 48%, respecte del mateix mes de l'any anterior. Tot plegat ha suposat un estalvi de 9.747 euros. Pel que fa a Malgrat, els equipaments implicats en el projecte van ser la Biblioteca La Cooperativa, l'escola Marià Cubí i el pavelló Germans Margall. En aquest cas, la reducció en la facturació del gas va ser d'un 50%, d'un 37,7% en la d'electricitat i d'un 4,8% en la de l'aigua. Unes retallades en el consum que s'han traduït en 4.747 euros en conjunt. Finalment, a Pineda els espais escollits per a la marató van ser el mateix edifici de l'Ajuntament, l'escola Jaume I i el centre esportiu de Can Xaubet. Durant la vigència de l'experiència s'ha arribat a la xifra de 5.844 euros en total.

Els tres ajuntaments fan una valoració molt positiva de la iniciativa perquè, sense necessitat d'haver fet cap inversió i només incentivant bones pràctiques de consum, s'ha aconseguit reduir els rebuts energètics municipals. Unes maneres de fer que tots tres consideren que s'haurien d'incorporar en la rutina diària i que s'haurien de mantenir tot l'any i no només durant accions puntuals com ara la de la marató per fer més sostenibles els equipaments però també per lluitar contra els efectes del canvi climàtic. “Aquesta iniciativa demostra que encara tenim molt camí a recórrer”, admet la regidora mataronina de Medi Ambient i Sostenibilitat, Núria Calpe (CiU).

Projectes socials

Un cop quantificat el que s'ha aconseguit pagar de menys, els tres consistoris maresmencs s'han compromès a destinar aquesta quantitat a diferents iniciatives per pal·liar els efectes de la pobresa energètica als municipis respectius. A la capital de la comarca, per exemple, es reinvertirà en el banc de l'energia per ajudar a pagar els rebuts dels subministraments a les famílies més vulnerables de la ciutat. A Malgrat de Mar, en canvi, la intenció del govern local és utilitzar els diners per fer auditories energètiques a les llars del poble que no poden assumir el pagament de les factures. Per la seva banda, Pineda té previst destinar l'estalvi a diferents programes per combatre aquest fenomen, com ara un d'específic per fer auditories i un altre per dur a terme accions formatives en col·lectius en risc d'exclusió i gent gran.

LA XIFRA

20.338
euros
és el que han estalviat els municipis de Mataró, Malgrat i Pineda en la marató energètica durant el febrer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia