Medi ambient

Medi ambient

Fitosanitaris a ratlla a la Bisbal

El municipi, que a l'estiu va estar vint dies sense aigua potable per la contaminació dels pous, és seu d'una jornada per reduir l'ús de productes químics en l'agricultura

Fan una crida, especialment, en èpoques seques

Les elevades concentracions d'alguns productes fitosanitaris als pous de captació d'aigua municipals a Castell d'Empordà, a l'estiu, van deixar els veïns de la Bisbal i Forallac sense aigua potable vint dies a l'agost. La crisi es va resoldre amb uns filtres provisionals que eliminen els contaminants, i que encara funcionen. Però per conscienciar els agricultors sobre la problemàtica i els riscos de fer servir productes químics en les plantacions, majoritàriament de blat de moro, ahir al matí el Teatre Mundial va servir d'escenari d'una jornada tècnica per minimitzar el recurs dels fitosanitaris i fer-ne un ús sostenible per controlar plagues, malures o erradicar les males herbes als conreus. També van explicar tècniques per reduir el consum d'aigua en el reg, un sistema aquest darrer que dificulta que els productes químics penetrin a la capa freàtica dels aqüífers.

La directora dels serveis territorials d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) a Girona, Elisenda Guillaumes, va recordar que els problemes solen aflorar en períodes de sequera, quan el nivell freàtic dels pous baixa i s'incrementa la concentració de minerals i productes químics, com ja havia succeït a la zona l'any 2007 i també a altres indrets del país.

Alteració climatològica

El canvi climàtic afavoreix el fenomen amb l'increment de temperatures i la irregularitat de la pluviometria, que si bé no s'acaba de traduir en una reducció de les precipitacions, va diagnosticar Guillaumes, sí que mostra símptomes de predominis de temporades de sequera amb episodis més freqüents de pluges torrencials. La directora territorial del DARP va dir que el sector agrari té un alt grau de responsabilitat per evitar els efectes adversos de l'ús dels productes químics, però també va deixar clar que no depèn només dels agricultors: “En les analítiques es va detectar diuron, que és un fitotòxic que fins i tot mata les plantes, de manera que difícilment l'abocament provenia dels camps de blat de moro.”

Entre els ponents, Jordi Almacellas va encoratjar els agricultors a cercar alternatives naturals, triar les varietats adequades per a cada època de l'any o campanya i demanar assessorament, ja que el cost a la llarga es pot traduir en un estalvi de productes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.