Medi ambient

Enologia

Quarteres de somnis

Els masovers de La Muntada i la cooperativa d’inclusió social L’Olivera recuperen la vinya i varietats de raïm i elaboren i venen el primer vi ecològic del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, el 5 Quarteres

La presentació en societat del nou producte es farà amb una festa demà amb visites, tallers, un vermut literari, un dinar popular i un concert

Es vendran unes 4.000 ampolles del primer vi de les vinyes del Parc Natural de Sant Llorenç

L’escriptor, poeta, periodista i dramaturg sabadellenc Joan Oliver (Pere Quart) ja té un altre homenatge que, a pocs dies de commemorar el 31è aniversari de la seva mort, es presentarà amb una gran festa en societat aquest diumenge. Els masovers de la Masia La Muntada, que també és escola de natura, ubicada a la vall d’Horta de Sant Llorenç Savall, juntament amb la cooperativa d’integració social L’Olivera, han recuperat la vinya en cinc espais de la zona i també cinc varietats tradicionals de raïm per elaborar el primer vi del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que començaran a comercialitzar després de més de quatre anys de treball i de guiatge de l’enòleg Iñigo Haughey.

Una de les particularitats que explica l’homenatge al poeta és el nom escollit per a l’etiquetatge d’aquestes varietats de vi blanc i negre: 5 Quarteres. Aquesta és la mesura tradicional de la pagesia per mesurar una porció de terra i que Pere Quart reflecteix en el popular poema Corrandes d’exili –“En ma terra del Vallès / tres turons fan una serra, / quatre pins un bosc espès, / cinc quarteres massa terra. / Com el Vallès no hi ha res”– i que la seva filla, Sílvia Oller, es va encarregar de recitar durant l’acte de presentació institucional del vi que es va fer el 15 de maig passat a les vinyes de La Muntada, propietat de la Diputació de Barcelona, davant de restauradors, cuiners i productors de la comarca. La Diputació ha cedit la masia per concurs en concessió demanial per 25 anys als masovers Àngela Ramon i Adrià Garriga.

“Hem complert el somni de treballar de pagès al parc”, així s’expressava Garriga, cantimplora vermella i abonyegada en mà, davant del rètol on es podia veure la mateixa cantimplora i que reproduïa l’etiqueta de les ampolles elaborada per Xavier Roca. Un clar missatge que aquesta és una feina d’esforç que requereix temps i dedicació per anar creixent. La família ja va ser masovera de l’emblemàtic edifici del Marquet de les Roques, a pocs metres, i que va ser la residència d’estiueig de Pere Quart. La denominació “5 Quarteres” la van escollir per simbolitzar la realització d’“un projecte personal estès a una família de cinc membres”, però també per la recuperació de cinc trossos de terra que ocupen 3,5 hectàrees en una zona castigada pel tràgic incendi del 2003 on s’han plantat cinc varietats: picapoll, ull de llebre, samsó, sumoll i garnatxa.

Feta la verema en col·laboració amb L’Olivera, que fa 40 anys que treballa en el sector del vi i l’oli com a cooperativa d’inclusió social i participa en altres projectes com la del vi Arraona blanc i negre del Parc Agrari de Sabadell, l’elaboració s’ha fet al celler de Vallbona de les Monges de la cooperativa, però la comercialització de les 3.000 ampolles del 5 Quarteres negre –fet amb ull de llebre i samsó– i de les prop de 1.000 del blanc –enguany amb el cent per cent de picapoll– es farà a la mateixa masia de La Muntada, en establiments propers i, sobretot, a través del lloc web que s’obrirà. El preu de l’ampolla del blanc serà de 9 euros i la del negre, de 9,20 euros. L’enòleg Iñigo Haughey va destacar que aquests són un tipus de vins fets en altura coneguts com a “fàcils, que expressen frescor i que conviden a repetir”.

Per la seva banda, Pau Moragas, de L’Olivera, va destacar que el projecte parteix de la idea que el territori agrari que ha vist l’abandó de la població “no passi a ser visitat, sinó que torni a ser viscut” i que doni oportunitats per fer un producte genuí, amb valor afegit, i que estimuli la inserció de persones amb capacitats diferents. El diputat adjunt d’Espais Naturals de la Diputació, Jesús Calderer, va destacar que precisament aquesta és la voluntat: recuperar l’activitat agrícola d’aquests territoris en entorns naturals donant facilitat als que no volen desplaçar-se a viure a la ciutat.

La festa de presentació del vi de demà s’iniciarà a les deu del matí i inclourà un itinerari ornitològic, visita a les vinyes i tast de vins, un vermut literari amb lectura de poemes de l’actor Jordi Boixaderas, un dinar popular i música en directe amb el grup Octavi Coronado Swingtet, entre altres propostes.

Recuperar la vinya i varietats
El projecte d’elaboració del vi 5 Quarteres ha permès recuperar el conreu de la vinya i cinc varietats de raïm (el picapoll, l’ull de llebre, el samsó, el sumoll i la garnatxa) en una zona de la vall d’Horta castigada pels incendis forestals del 2003.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.