Medi ambient

Medi ambient

Nous impediments a la reobertura de Tracjusa

El Parlament recull els arguments de la plataforma i demana al govern que “no impulsi” plantes de tractaments de purins amb incineració

El PDeCAT hi vota ara a favor, però matisa que és legal

Aquest cop sí, però en un to menys taxa­tiu, el Par­la­ment ha apro­vat una reso­lució que posa noves tra­ves a la reo­ber­tura de la planta pro­mo­guda per Trac­jusa a Juneda. El març pas­sat, els dipu­tats del PDe­CAT van votar en con­tra que les plan­tes de purins puguin usar la inci­ne­ració de resi­dus indus­tri­als i urbans, en una reso­lució pre­sen­tada també ales­ho­res per la CUP i CSQP.

Aquest dime­cres al ves­pre, la comissió par­la­mentària de Medi Ambi­ent va apro­var una altra reso­lució, en què es demana al govern que “no impulsi les plan­tes de trac­ta­ment de purins que vul­guin uti­lit­zar la com­bustió tèrmica, inclosa la gasi­fi­cació, de resi­dus muni­ci­pals, indus­tri­als o els seus deri­vats (CDR)”. Cal recor­dar que el nou pro­jecte de Trac­jusa està en fase de tra­mi­tació per obte­nir els per­mi­sos admi­nis­tra­tius cor­res­po­nents del govern. La nova reso­lució apro­vada inclou una esmena del PDe­CAT que diu: “Cada sec­tor pro­duc­tiu ha de ges­ti­o­nar els seus pro­pis resi­dus per con­ver­tir-los en recur­sos mate­ri­als.” El vague afe­gitó, segons com s’inter­preti, és jus­ta­ment la tesi defen­sada per la pla­ta­forma i la con­se­lle­ria d’Agri­cul­tura (ERC), que argu­menta que les plan­tes de trac­ta­ment de purins han de tenir com a objec­tiu pri­o­ri­tari la con­versió de les dejec­ci­ons rama­de­res en pro­duc­tes de valor per al sec­tor agrari. A Trac­jusa, tal com recull la mateixa reso­lució, es pre­veu una planta amb una capa­ci­tat de 195.000 tones: 100.000 serien de purins i la resta, de resi­dus.

El Par­la­ment recull bona part dels argu­ments dels con­tra­ris a la inci­ne­ra­dora, que la pla­ta­forma va expo­sar el novem­bre pas­sat als par­la­men­ta­ris, que també van conèixer de pri­mera mà els argu­ments dels pro­mo­tors. Així, des­taca que “no hi ha cap altra planta de gasi­fi­cació de resi­dus ni a Cata­lu­nya ni a l’Estat espa­nyol, i les que hi ha a altres països han patit seri­o­sos pro­ble­mes d’emis­si­ons con­ta­mi­nants”. També remarca que “la inci­ne­ració desin­cen­tiva el reci­clatge”.

Tot i haver-hi votat a favor, el PDe­CAT ha emès un comu­ni­cat en què recorda que la com­bustió de deri­vats de resi­dus, com pretén Trac­jusa, és legal: “S’està apli­cant per exem­ple en les cimen­te­res cata­la­nes, a par­tir de lega­lit­za­ci­ons fetes durant el govern tri­par­tit.”

Per la seva banda, la pla­ta­forma valora “molt posi­ti­va­ment” la reso­lució apro­vada i con­si­dera que “suposa l’entre­banc més gros al pro­jecte, que de facto impe­deix que el Depar­ta­ment de Ter­ri­tori pugui apro­var-lo”. La pla­ta­forma espera que els pro­mo­tors el reti­rin, i apli­quin les alter­na­ti­ves exis­tents a la com­bustió de resi­dus, tal com ho fan les plan­tes d’Alcarràs i Miral­camp, que han reo­bert usant gas natu­ral com a com­bus­ti­ble.

LA XIFRA

20
per cent
és el nivell de reciclatge a les Garrigues, lluny de l’objectiu del 55% fixat pel govern català pel 2020.

LA XIFRA

50.000
tones
de derivats de residus preveu cremar Tracjusa. 35.000 vindrien de l’àrea metropolitana de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.