Infraestructures i serveis

Aeroports

L'aeroport Andorra- La Seu d'Urgell suma vols a poc a poc

L'equipament passa de 2.100 operacions a més de 3.500 en tres anys

L'aviació comercial encara no hi ha aterrat

Després de tres anys en funcionament, l'aeroport d'Andorra-La Seu d'Urgell registra una activitat discreta però amb tendència positiva. En tres anys de funcionament com a aeroport, gairebé ha multiplicat per dos el nombre d'operacions, però encara es manté en unes xifres molt discretes.

Segons les dades facilitades pel Departament de Territori i Sostenibilitat, l'aeroport d'Andorra-La Seu d'Urgell va fer un total de 3.584 operacions. Aquesta quantitat suposa un salt endavant respecte a les xifres registrades el 2014 i el 2015 que van ser, respectivament, d'un total de 2.137 i de 2.156 operacions.

La pràctica totalitat, però, són operacions d'avió privada: aerotaxis i aviació esportiva i de formació. L'aeroport d'Andorra-La Seu d'Urgell ha intentat algunes experiències d'aviació comercial però encara no han reeixit. L'estiu del 2015 una empresa local, Viatges Regina, durant el mes d'agost va fer vols regulars amb les Illes Balears i amb Madrid. Van assolir una ocupació mitjana del 35%, que l'operador va qualificar de positiva, que aquest 2016 volia repetir l'experiència.

Però l'aparició d'un altre operador amb un projecte més ambiciós, Andorra Airlines, va fer que l'aeroport s'hi tirés enrere. Malgrat això, Andorra Airlines va resultar un projecte fallit. Tot i haver anunciat la posada en marxa de vols regulars a diverses destinacions europees, la companyia aèria creada expressament per a aquest projecte amb capital català i andorrà finalment no va operar.

Es tracta, doncs, d'un projecte que es troba a les beceroles i que implica tant la Generalitat, titular de l'aeroport, com el govern d'Andorra, que hi col·labora econòmicament. Un conveni signat el 2015 estableix que el principat pirinenc aportarà cada any el 50% del dèficit que hi pugui haver a l'aeroport amb un límit de 300.000 euros anuals. A aquesta aportació fixa, n'hi afegiran una de variable en funció del nombre de passatgers de vols comercials que arribin anualment a l'aeroport.

El 2015 el govern d'Andorra va aportar 302.268 euros, segons la memòria econòmica de la societat pública Aeroports de Catalunya.

LA XIFRA

7.877
operacions
són les fetes des de l'aeroport d'Andorra-La Seu d'Urgell del 2014 al 2016, la majoria, d'aviació privada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia