Barcelona vol una solució urgent si es rebutja la línia de 400 kV per Collserola

Red Eléctrica al·lega ara dificultats econòmiques per soterrar-la aprofitant el túnel que executa l'ACA

La reunió entre l'alcalde de Sant Just Desvern i vicepresident executiu del Consorci del parc de Collserola, Josep Perpinyà, i el president de Red Eléctrica Española (REE), Luis Atienza, ha disparat l'alerta en el consistori barceloní, que ara veu perillar la construcció d'una línia elèctrica de 400kV entre Sant Just Desvern i Santa Coloma de Gramenet aprofitant les obres que Aigües Ter Llobregat porta a terme a la serra de Collserola per connectar els subministraments d'aigua de les conques dels dos rius. Aquesta era la proposta que el consistori va presentar a REE per tal d'assegurar el subministrament elèctric a l'àrea metropolitana i al municipi de Barcelona en l'horitzó del 2020. En la trobada, el president de REE va explicar que actualment hi ha dificultats econòmiques per acceptar la proposta municipal d'aprofitar el túnel per fer passar la línia de 400kV.

Davant d'aquesta situació, ahir mateix el tinent d'alcalde d'Infraestructures de l'Ajuntament de Barcelona, Ramon García-Bragado, va demanar que si finalment es desestima la proposta municipal es plantegin amb «caràcter immediat» solucions viables i acceptables per assegurar el subministrament elèctric respectant el parc de Collserola. García-Bragado ha insistit que des del consistori es creu que la construcció d'aquesta línia amb un traçat aeri és impossible i que la decisió de no aprofitar el túnel que està a punt d'acabar-se pot implicar la necessitat de modificar en profunditat la planificació elèctrica de l'àrea metropolitana de Barcelona. Cal tenir en compte que el traçat aeri d'aquesta línia transcorreria per la vessant barcelonina del parc de Collserola, un territori de gran complexitat, ja que una part del parc està dins de la Xarxa Natura 2000 i, que, a més a més, les cotes inferiors de la vessant de la serra ja estan fortament poblades.

D'altra banda, la connexió entre les subestacions previstes a Sant Just Desvern i Santa Coloma amb una línia de 400 kV és molt important per reforçar la xarxa elèctrica de la ciutat de Barcelona i el seu entorn, així com per assegurar la garantia i qualitat del subministrament elèctric a la zona. El pla elèctric i gasista del Ministeri d'Indústria 2007-2016 ja projecta la connexió de la línia d'alta tensió provinent de l'Estat francès amb la que arriba a Barcelona pel sud a través de les futures subestacions de Sant Just Desvern i Santa Coloma.

Per solucionar l'impacte ambiental d'aquesta línia, l'Ajuntament de Barcelona va proposar al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, del qual depèn l'empresa pública REE, aprofitar el túnel que ja està construït per part de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL) de l'Agència Catalana de l'Aigua. Aquesta connexió permetia optimitzar les estructures fetes sense que això suposi un increment de l'impacte sobre el territori. Durant el 2010 s'han de fer les obres al túnel perquè la canonada entri en servei el 2011, la qual cosa justifica la urgència reclamada pel consistori. Per fer compatibles les instal·lacions caldria, a més, redissenyar el sistema de ventilació del túnel i construir pous de seguretat per accedir als cables, la qual cosa endarreriria la seva posada en servei.

Tanmateix, l'empresa REE sempre s'ha mostrat desfavorable al soterrament de línies elèctriques d'alta tensió a causa de l'alt cost de construcció i, sobretot, pel que fa al seu manteniment. Uns obstacles als quals ara s'hi afegeix la crisi econòmica que afecta també les administracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.